Het strandboek

Het strandboek

Onze recensie

Hou je van het strand en de zee, of gewoon van klaterende beekjes dan zal dit fascinerende boek jou zeker bekoren. Het steekt vol sprankelende ideeën om een heerlijke tijd te beleven met kinderen op het strand of in de buurt van een beek, een plas of een grote rivier.

Het duo Schofield & Danks zet jong en oud op weg om met natuurlijke materialen (stokjes, schelpen, keien,) alternatieve activiteiten te bedenken. Zandkastelen bouwen en strandjutten krijgen zo een verrassende invulling. Soms heb je zelfs helemaal niets nodig om leuke dingen te doen. De zon, je eigen schaduw, hand- en voetafdrukken lenen zich uitstekend om strandtekeningen, zandschilderijen en zandsilhouetten of -sculpturen te maken.

Het strandboek is heel concreet. Foto’s van magische boten en zandmeerminnen helpen kinderen om de leuke ideeën ook uit te voeren. Een opruimactie op het strand levert gegarandeerd materiaal op voor allerlei strandkunstwerkjes. Schelpen zijn uiterst geschikt om sieraden te maken of een strandmobiel.

Ook op een keienstrand of bij een rivier vind je alles wat je nodig hebt om uren zoet te zijn. Je kan stenen laten balanceren, torens bouwen of grappige gezichten tekenen op de keien. Met een bal bij de hand zijn tal van eenvoudige nieuwe spellen te bedenken: een ballenbaan bouwen bijvoorbeeld of wat dacht je van stranddarts? Geen bal bij de hand, dan knutsel je er gewoon een met een plastic zak of een sok. De auteurs besteden veel aandacht aan milieu en veiligheid.

Waar nodig worden kinderen gewezen op de gevaren en aangemaand om voorzichtig te zijn of de hulp van volwassenen in te roepen bij een bepaalde opdracht. Het strandboek is kindvriendelijk en toch uitdagend. De opdrachten leren kinderen om om aandachtig te zijn voor de rijkdom van de natuur en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Jo Schofield en Fiona Danks gebruiken hun verbeelding om kinderen creatief aan het werk te zetten zonder dat ze daarvoor dure spullen nodig hebben. Een schitterend boek voor ouders, grootouders en andere volwassenen die een strandvakantie met kinderen plannen.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur