Het snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit

Onze recensie

Het snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit is een uiterst kort verhaaltje voor het slapengaan. Het bestaat uit slechts 10 woorden. En toch vult het een volledig prentenboek. De verteller geeft immers een heel aantal opdrachten voor hij aan het verhaal begint.

Het idee is leuk en deed me denken aan het boek Maar eerst ving ik een monster waarin het kind het bedtijdverhaaltje zo lang mogelijk rekt. In dit boek zijn de rollen omgekeerd. De ouder rekt de tijd.

De opdrachten beginnen met een stemoefening, een rekoefening en een lekker-in-bed-liggen-oefening. Pas nadat er geoefend is met het ernstig omdraaien van de bladzijde kan het boek verdergaan met … nog enkele oefeningen om dan uiteindelijk toch zacht en rustig te eindigen.
Op de prenten spelen enkele dieren de hoofdrol. De tekeningen zijn eenvoudig en beslaan telkens twee bladzijden. Voor wie goed kijkt zijn vaak grappige details te zien. De tekst is kort en kernachtig en spreekt de toehoorder rechtstreeks aan, waardoor die helemaal in het verhaal wordt meegetrokken. Dolle pret verzekerd.

Een enkele kanttekening heb ik wel: ik zou het boek niet aanraden voor kinderen die ’s avonds moeilijk tot rust komen. De opdrachten zetten echt niet tot kalmte aan. Maar als overgang naar een rustiger verhaal en naar een kalmerend slaapritueel kan het leuk zijn.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur