Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Onze recensie

Weet jij hoe je kan zien dat een konijn aan het denken is? Ken jij een hond die verhalen vertelt over een jaloerse, wraakzuchtige vijgenboom en een zwarte wolk die een heks is? Ken jij de naam van de kip die de meeste eieren legt van de hele buurt, en die tegelijk heel leuk maar ook vrij dom is? Wil je graag te weten komen op welke manier de schrijfster de twee vissen van haar zoon gedood heeft? Als je graag het antwoord zou kennen op deze vragen, dan moet je zeker Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen lezen!

Deze bundel bevat vier grappige, vaak ook magische en soms mysterieuze verhalen over unieke en diverse huisdieren. Ze zijn duidelijk geschreven met heel veel liefde voor dieren. De dieren vertonen heel wat menselijke trekjes en eigenschappen, maar blijven uiteindelijk toch dieren. De situaties waarin ze terecht komen leveren stof tot nadenken, tot filosoferen, en fantaseren. Nooit eerder las ik bijvoorbeeld zo gedetailleerd over het doen en laten, het “intieme leven” van kippen….

Lispector hanteert een fijne mengeling van enerzijds licht naïeve en anderzijds bijwijlen surrealistische vertelstijlen. In het begin is het even wennen aan deze stijl en aan de vele zijsprongetjes in de verhaallijn. Maar altijd blijft de lezer achter met een glimlach om de lippen. Heel leuk is dat Lispector haar lezers voortdurend rechtstreeks en expliciet aanspreekt. Hieruit spreekt overduidelijk haar liefde en respect voor de kinderziel. En welke kinderen houden nu niet van dieren?

Het taalgebruik in dit boek is prachtig, zowel wat woordenschat als zinsbouw betreft. Zonder twijfel is de vertaling door Arthur Japin hier niet vreemd aan. De illustraties  zijn zeer expressief en in warme kleuren. Ze zijn sober opgebouwd, zonder veel details: de dieren en mensen staan centraal.

Dit boek wordt aangekondigd als een boek voor kinderen. En die zullen er zeker veel plezier aan beleven. Maar ook voor volwassenen met een jong hart is dit een aangename en ludieke ontdekking!

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje

Dit boek is het zeer geslaagde resultaat van een unieke samenwerking.

Clarice Lispector is een succesvolle en beroemde auteur in haar thuisland Brazilië, waarvan nog maar heel weinig boeken in het Nederlands vertaald werden.

Gerda Dendooven is een ervaren en vaak bekroonde Belgische illustrator die zelf ook al een aantal kinderboeken geschreven heeft.

Arthur Japin is een internationaal gekende en gelauwerde Nederlandse auteur van romans, verhalen en toneelstukken. Fijn dat we hier kunnen kennismaken met zijn vertaalwerk!

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur