Het plan van de kerstgans

Het plan van de kerstgans

Onze recensie

Nog even en het was Kerstmis… Nog even en de gans zou op een bord liggen, naast wat rode kool en aardappelpuree. Dat kan toch niet? De gans is toch niet op onze aardbol om het hoofdgerecht bij Kerstmis te zijn? Maar wat kan hij eraan doen… De gans moet iets verzinnen. Mmm, hij kan de rollen omdraaien! En de mens opeten met rode kool en puree. Eén mens meer of minder, dat zal toch niet uitmaken? Of toch beter niet, want dan wordt gans volgend jaar gewoon door een ander mens opgegeten. Hij heeft een beter idee…

Hij gaat de Kerstman opeten, dan is het nooit meer Kerstmis! Geen traditioneel kerstverhaal, maar een klein, dun, absurd kerstavontuur vol humor over een gans die het beu is dat hij en zijn soortgenoten elk jaar als kerstmaaltijd geserveerd worden. De kleine gans is erg dapper, misschien zelfs een beetje hoogmoedig, en is vastberaden de traditie van ganzen op het kerstmenu voor eens en voor altijd stop te zetten. Hoewel hij op weinig steun van anderen kan rekenen, bereikt hij toch de Noordpool en staat hij oog in oog met de Kerstman. Al gauw beseft de gans dat hij de Kerstman en zijn helpers niet alleen de baas kan. De gans vindt ook daar helaas geen aanhangers, want iedereen is fan van Kerstmis en de Kerstman. Wie wil er nu geen pakjes van deze vriendelijke vrijgevige man? Gelukkig weet de Kerstman de gans zelf op andere gedachten te brengen.

Het boek is vrij sober, maar leuk vormgegeven in de typische kerstkleuren rood en groen. Een heel aantal humoristische elementen zullen aan de jongste lezers misschien voorbijgaan, maar het grappige verhaal van de gans die eerst foutief naar de Zuidpool vliegt en dan met de Kerstman onderhandelt, zal hen zeker aanspreken.

Ook het vragenspel van de Kerstman (dat de gans helemaal duizelig maakt) doet de jonge lezer zelf nadenken over de traditie van Kerst en andere alledaagse dingen, die als vanzelfsprekend worden genomen, maar dat niet per se hoeven te zijn. Het is ook mooi te lezen dat de Kerstman ondanks het snode plan van de gans toch vriendelijk blijft en de gans goed verzorgt. Daarnaast leidt de identiteitscrisis van de gans tot een grappige ontknoping, maar ook een dieperliggende bodem. Is het eigenlijk niet beter gewoon jezelf te zijn en te blijven? Of zet je af en toe best eens een nepmuts met gewei op zodat je je in de groep van rendieren kunt verstoppen en even in alle rust weg bent van je problemen? De oplossing om de gans tot de enige echte kerstgans te bombarderen die niemand durft op te eten, bezorgt dit verhaal een ‘eind goed al goed’. Maar wat met de andere ganzen en de traditionele kerstmaaltijd…

Een origineel en op het eerste gezicht en gelees eenvoudig alternatief kerstverhaal om samen te lezen onder de kerstboom, dat jong en oud uiteindelijk doet reflecteren over de rituelen, tradities en de magie die er rond Kerstmis hangen, tot we er ook zelf duizelig van worden!

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur