Het mysterie van het steenhouwertje

Onze recensie

Vader werkt mee aan de restauratie van de Koepelkathedraal in Haarlem. Markus mag mee om een kijkje te nemen. Vader vraagt hem een beitel te brengen naar de steenhouwer die op het dak de ‘wezens’ restaureert. Onderweg wordt Markus ‘Superhavik’, de held met scherpe ogen die met dieren kan praten. Er is een robijn gestolen en Superhavik gaat de dief achterna.

Thé Tjong – Khing maakt in dit boek zijn reputatie waar van gelauwerd illustrator van kinderboeken. In opdracht van de koepelkathedraal van Haarlem maakte hij een boek over deze kathedraal. Aan dit monument werden door de eeuwen heen telkens weer stukken bouwwerk of kunstwerken toegevoegd. De illustrator zocht een aantal kenmerkende of mooie plekken uit. Met veel aandacht voor details krijgt elke plek een dubbele bladzijde toebedeeld in dit groot formaat prentenboek. De prenten zijn mooi uitgewerkt, zoals we het van deze illustrator gewend zijn. De kleuren roepen het getemperde licht van een kathedraal op. Ook de ‘wezens’ in deze kathedraal krijgen een prominente plaats. Het mysterieuze ‘kakkertje’  heeft zelfs een ondeugende rol.

Het boek is niet enkel fijn om naar te kijken. Om het voor kinderen ook wel spannend te houden,  heeft de illustrator er een detectiveverhaal in verwerkt rond een diefstal, die door het hoofdpersonage (dat plots in superheld verandert) wordt opgelost.

Op de schutbladen worden een aantal belangrijke bezienswaardigheden van de kathedraal uitgebeeld en uitgelegd.

Dit boek is leuk om wat meer over deze kathedraal te weten te komen en zal ook door volwassenen gesmaakt worden.

Lut Vanderaspoilden

 

To do

Je vindt een lesbrief over dit boek op de website van de koepelkathedraal https://www.koepelkathedraal.nl/wp-content/uploads/2021/09/20210818-Lesbrief-Het-mysterie-van-het-steenhouwertje-def.pdf

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur