Het kleurenmonster gaat naar school

Onze recensie

Wie het eerste kleurenmonsterboek kent, springt overeind uit z’n stoel. Er is een vervolg! Wie het eerste kleurenmonster niet kent, is na het lezen van de vorige zin vermoedelijk vooral benieuwd over wat voor een monster het hier wel mag gaan.

Het kleurenmonster is de titel van een bestseller van Anna Llenas, een grafisch vormgever en kunsttherapeut uit Barcelona. Llenas schreef het boek om kinderen – en eigenlijk evenzeer volwassenen –  te helpen hun emoties te kaderen. Het opzet is eenvoudig: het kleurenmonster krijgt een kleur navenant de emotie die het voelt. Het monster ziet er bijvoorbeeld geel uit als het blij is en blauw als het verdrietig is. Vooral mooi is dat het kleurenmonster de complexiteit van onze emotionele huishouding reflecteert door vaak meer dan een kleur tegelijk aan te nemen.

Zo ook op de eerste schooldag, het thema van Het kleurenmonster gaat naar school. We leven mee met het monster, dat een verwarrende brij aan gevoelens ervaart in anticipatie op zijn eerste grote dag. Vervolgens zijn we samen opgelucht wanneer blijkt dat het daar op school eigenlijk vaak best fijn is. Je voelt mee met Monster. De rommelige kleurtjes op Monsters lijfje helpen daarbij, hoewel je als lezer wel best vaak op de eerste bladzijde in de legende moet gaan spieken om je te herinneren waar welk kleurtje nu weer voor staat. Meer lof verdienen de uitgekiende illustraties. Het boek neemt je mee in een wereld vol constructies van karton en krantenpapier, die je vooral zin geven om zelf schaar en papier boven te halen. Dat is toegegeven net wat je van een grafisch vormgever zou verwachten, die je overigens daadwerkelijk aan het werk zet op de laatste bladzijde. Kleuren maar!

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur