Het grote avontuur van Kleine Muis

Onze recensie

Vanavond is het het jaarlijkse, grote feest bij de familie Muis. Maar opa is verdwenen en Kleine Muis gaat naar hem op zoek. In het bos ontmoet hij Uil, die moeilijke woorden gebruikt en in raadsels spreekt. Kleine Muis heeft erge honger en laat zich door Uil overtuigen om met hem mee te gaan naar zijn huis en daar samen een hapje te eten. Stilaan beseft Kleine Muis echter dat Uil geen goede bedoelingen heeft en hij kan slechts op het nippertje ontsnappen. Maar zal Kleine Muis er in slagen om op tijd terug thuis te geraken en om zijn familie te behoeden voor het gevaar van deze sluwe, moorddadige Uil? Want onderweg loert er overal gevaar, in de gedaante van allerlei vijandige dieren zoals een valse Kater en een sluwe Vos…

Een spannend en meeslepend avonturenboek, over een dapper, hulpvaardig, slim, schattig en ondernemend muisje dat allerlei gevaren trotseert. Over een mooie vriendschap en samenwerking tussen dieren – een kleine muis, een fiere kip, een trouwe hond en een jarige mol- die nochtans heel verschillend zijn van mekaar. Over een unieke band tussen een kleine muis en zijn opa, die zijn held en zijn grote voorbeeld is, die hem troost, waarschuwt en aanmoedigt, en steeds in hem blijft geloven. Ook als opa niet meer in de buurt is, helpt de goede raad die Kleine Muis ooit van hem kreeg hem in alle moeilijke situaties.

Het is een leuk, bijwijlen ontroerend verhaal. Naast de avontuurlijke en spannende passages zijn vooral ook de kleine geluksmomentjes van Kleine Muis prachtig beschreven. Elk kind zal met deze Kleine Muis meeleven en zijn vriendje willen zijn. De karakters van de dierenpersonages zijn levendig uitgewerkt. En inderdaad, alle dieren hebben heel wat menselijke karaktertrekjes en emoties, “Want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken”, zoals de auteur vooraan in het boek citeert uit De Fabeltjeskrant. Het fijne, creatieve taalgebruik met talrijke grappige woordspelingen, maakt van dit boek een taalkundig pareltje. De schitterende, expressieve tekeningen van Thé Tjong-Khing brengen het verhaal ook visueel tot leven.
Kortom, deze hartveroverende fabel over geloven in jezelf en doorzetten op momenten dat het moeilijk gaat, is een plezier om voorgelezen te krijgen, zelf te lezen of om te mogen voorlezen!

Myriam Vanderzeypen

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur