gelukkige eiland

Het gelukkige eiland

Onze recensie

Het gelukkige eiland is een hebbeding. Dat komt vooral door de wisselwerking tussen tekst en illustraties, die bijzonder hecht is doordat ze van dezelfde kunstenaar komen. Bij het begin gaat een meisje op weg naar de horizon op een vlot, gebouwd van wrakhout. Water en lucht op de prent zijn van hetzelfde warme avondrood.

Meteen is de overweldigende kleurenbeheersing van Rita Törnqvist duidelijk, waarmee ze intense emoties oproept. Na de nacht komt de morgen, en opeens is het meisje niet meer alleen: ‘Ze zag oude bekenden en nieuwe gezichten. Rare snuiters en vreemde vogels.’ Op de prenten die volgen kun je ze ontdekken. Eerst van dicht bij: de man onder de leeslamp voor de immense boekenkast of de koorddanseres, elk op een gammel bootje. Dan van veraf op een wirwar van boten: een ark, een snek en een stoomboot, een boot met een boom erop, een boot met enkel vogels, een boot met olifanten enzovoort.

Op haar vraag welke richting de goede is, wijst iedereen een andere aan, wat de vraag oproept of dat het einde is. Zwarte vogels bedekken de volgende prent, op hun beurt gevolgd door grijze slagregen en bliksem. Wanneer de zon weer doorbreekt, gaat het meisje op zoek naar het gelukkige eiland. Ze komt bij een rots die met zijn weerspiegeling een rozenrode mond vormt. Maar die wordt omringd door andere eilanden die misschien ook wel gelukkig zijn.

Het meisje gaat op onderzoek uit en met haar de kijkers, die op de illustraties zelf hun eiland vol geluk kunnen kiezen: een eiland met zwembad, met een strand vol parasollen, met bergen waarvan je kunt skiën, met een boerderijtje vol bloemen, met … ? Of misschien kies je voor een eiland vol diepe gedachten, van altijd feest, vrijheid en blijheid of samen sterk. Op die manier daagt de kunstenaar in woord en beeld de lezer en kijker voortdurend uit om mee te varen, mee te zoeken en mee te filosoferen. Daarbij gaat ze de confrontatie niet uit de weg. Als het meisje denkt het geluk gevonden te hebben op een eiland waar iemand woont met wie ze haar leven kan delen, iemand die dezelfde dingen als zij verzameld heeft, blijft ook dat geluk niet duren. Opnieuw gaat ze op zoek, tot ze op een eiland landt waar alles nog kan, waar zij alles nog kan bedenken: een einde voor een zuiver nieuw begin.

Allicht zal dit boek het beste tot zijn recht komen wanneer kinderen en volwassenen het samen doornemen. Dan kan het leiden tot boeiende gesprekken over de grote vragen van het leven, de liefde, het geluk en waarom niet … de dood.

Jan Van Coillie

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur