geheim van de hulpsinterklaas

Het geheim van de hulpsinterklaas

Onze recensie

Lucas, Oxa en Massimo zitten in dezelfde klas. Het zijn goede vrienden: samen vormen ze de Bende van Drie. Sinds meester Henk ziek is, vinden ze het echter niet zo leuk op school. Meester van Kerkhoff zijn vervanger is te streng. Lucas vreest bovendien dat er van het jaarlijke Sinterklaasfeest op school niets terechtkomt. Meester Henk was altijd de hulpsint, maar meester Van Kerkhoff houdt niet van het Sinterklaasfeest. Hij komt die dag zelfs niet naar school! Hoe moet het nu verder?

De drie vrienden sluipen ’s avonds de school binnen en laten een boodschap achter voor de directrice juf Dolores: S.O.S. Sinterklaas. Juf Doleres vindt dit echter helemaal niet grappig maar ze belooft dat het feest doorgaat. Inderdaad. Op vijf december daagt er een heuse Sint te paard op. Wie zou dat kunnen zijn? Als de Sint de school verlaat volgen de drie vrienden hem door de weilanden tot aan de manege en dan te voet terug. Maar de Sint is hen te vlug af. Alleen Lucas ziet hem verdwijnen achter een oude tuindeur. Daar heeft hij een diepgaand gesprek met de Sint. Die is vindingrijker dan Lucas dacht. Hij lost zelfs een paar problemen op die even voordien nog hopeloos leken. Wie had dat gedacht! Het verhaal zoomt in op het Sinterklaasfeest op school en thuis, ook voor kinderen die niet meer echt geloven. Een boze Lucas verklapt zelfs even het geheim van Sinterklaas aan zijn kleine zusje, maar daar heeft hij meteen spijt over. Gelukkig maakt de hulpsint dat weer goed.

Even belangrijk in dit verhaal is echter de prestatiedruk waar Lucas onder lijdt. Zijn vader wil dat hij een echte zwemkampioen wordt, maar Lucas vindt de zware trainingen – twee maal per dag – al lang niet leuk meer. Daarover praten lukt helemaal niet en hij wil de Olympische droom van zijn vader ook niet stukslaan. Onverwacht krijgt hij steun van de hulpsint. Die weet wel hoe hij dit probleem bij de ouders van Lucas kan aankaarten. En meester Van Kerkhoff? Die begrijpt best wat kinderen leuk en spannend vinden en waar ze het moeilijk mee hebben.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur