Het familieproject

Het familieproject

Onze recensie

Het familieproject is geen roman of verhalenbundel die klaar ligt om te lezen. Je moet er zelf een invulling aan geven. Maar met de leuke inhoudstafel en de vele suggesties moet dat lukken. Potloden, stiften en een pen vormen het basismateriaal, maar stickers, (oude) foto’s maken het wellicht spannender. De spelregels mag je zelf bedenken. Maar van één iets moet je wel overtuigd zijn: familie doet ertoe.

Na een korte aanhef zetten de makers je meteen op weg. Ze helpen je om een eenvoudige familiestamboom te tekenen en dan is het tijd voor herinneringen. Wat eten/aten jullie? Hoe zitten/zaten jullie aan tafel? Welke lievelingsrecepten doen er de ronde in de familie. Van welke kledij houden jullie? Van welke boeken of muziek? Welke schilderijen hangen/hingen er in jouw thuis? Hebben jullie huisdieren? Hoe vieren jullie verjaardagen? Natuurlijk komen er ook diepzinniger onderwerpen aan bod, die je dwingen om na te denken over je eigen identiteit. Waar liggen je wortels ? Als je naar jezelf in de spiegel kijkt wat heb je dan geërfd van je ouders? de handen, de ogen, de neus…? Heb je politieke of religieuze overtuigingen van thuis meegekregen? Is er iemand in jouw familie die op een voetstuk mag? Hebben de doden nog steeds een invloed op jouw leven? en hoe wil je het liefst jouw eigen begrafenis zien? Verder bedachten ze ook spannende en creatieve opdrachten. Zo kan je op zoek gaan naar kleine en grote familiegeheimen of -mysteries?

Misschien schrijf je in dit boek wel iets neer wat je nooit eerder verteld hebt bijvoorbeeld over een raadselachtig gebeuren of een stevige familieruzie. Het familieproject is een boek zonder leeftijd. Je kan er aan beginnen als je nog jong bent en informatie sprokkelen bij je ouders en grootouders. Maar het is ook leuk om als ouder of grootouder aan de slag te gaan en wat je belangrijk vindt over vroeger neer te schrijven voor de volgende generaties. Misschien is dat wel jouw bijzondere kracht als familielid. Zo laat je een mooi boek vol verhalen en herinneringen achter.

Het boek leent zich trouwens ook uitstekend om samen als gezin aan de slag te gaan. Dan kiest iedeeen die onderwerpen of opdrachten die hij/zij leuk vindt. Wedden dat jullie samen veel plezier beleven aan dit unieke boek !

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur