Eiland

het eiland

Onze recensie

Een ijsbeer komt langs een trapladdertje uit een wolk naar beneden. Hij belandt op een eiland vol papegaaiduikers. Nieuwsgierig kijkt hij rond om dan even later de volle zee te kiezen. Schildpadden, kwallen en een eend dobberen rond hem. Later komt hij bij een vreemde constructie aan, een reuzenrad waar allerlei dieren samen spelen. Maar de nieuwsgierige beer wil meer van de wereld zien. Telkens zoekt hij nieuwe horizonten, ontmoet hij andere dieren, gekke bouwsels of indrukwekkende natuurelementen. Zijn gezellen komen en gaan. Allemaal vinden ze een plek om te blijven. Eindelijk houdt ook de ijsbeer halt op een eiland waar een wasbeer muziek maakt. Even later kijken ze samen in de donkere nacht naar de weidse sterrenhemel.

Het eiland is een boek zonder woorden. Elke prent vormt een aparte wereld bevolkt door dieren, herkenbare zoals de beer, de neushoorn en de giraf maar ook minder bekende zoals het gordeldier of de uitgestorven dodo. De kunstenaars halen de dieren uit hun vertrouwde biotoop om ze een plaats te geven in hun kleurige fantasiewereld. Water is het basiselement dat de verschillende eilanden en de dieren met elkaar verbindt. Iedereen voelt zich erin thuis, niet alleen de vissen of de dolfijnen, maar ook de pauw en de eekhoorn.

Kleuren spelen in het boek een belangrijke rol. Elke tafereel baadt in een eigen coloriet. De zee en de hemel zijn helblauw als de witte beer uit de wolk neerdaalt. Het zonnige eiland van de papegaaiduikers ziet stralend geel. De lucht is nu eens zachtroze, dan weer diep oranje, grijs of nachtblauw. Het eiland is een kijkboek over op tocht gaan, de wereld verkennen en thuiskomen. Over vriendschap en ontmoeting, over dag en nacht, feestrumoer en stilte. Een sfeervol boek om samen met kinderen te bekijken op zoek naar zin.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur