Het eiland van opa

Het eiland van opa

Onze recensie

Opa woont in een klein huis achter in de tuin van Sem. De sleutel ligt in een bloempot. Sem kan altijd bij opa langskomen. Op een dag vindt Sem opa niet op de gewone plek in huis. Opa is op zolder en toont Sem een grote stalen deur, verborgen achter een laken. Als ze die openmaken staan ze plots op een enorm schip. Samen met opa vaart Sem op de zee tot bij een klein eiland. Daar vinden ze een oude hut om te overnachten. Het eiland telt heel veel leuke plekken. Sem zou er voorgoed kunnen blijven, maar hij weet dat hij snel weer naar huis moet.

Opa blijft wel op het eiland en Sem moet alleen met het schip naar huis. De volgende morgen lijkt alles hetzelfde en toch anders want opa is er niet meer. Op zolder is de grote deur verdwenen. Sem hoort een kleine tik tegen het raam en vindt een envelop met een boodschap van opa. Het eiland van opa is een fantasierijk prentenboek over afscheid nemen. In een droomwereld vaart Sem met opa naar een magisch eiland waar opa voorgoed achterblijft.

De weelderige natuur, de kleurrijke vogels en de dieren temperen het verdriet van het afscheid. Opa verblijft op een heerlijke plek waar hij gelukkig is. Dat wordt nog eens bevestigd in de brief die opa stuurt. De verbeelding zet de toon in dit boek. Voor de meeste jonge kinderen is Het eiland van opa een spannend fantasieverhaal. Oudere kinderen zullen sneller de onderliggende boodschap over dood en afscheid ontdekken. Het eiland waar opa zich terugtrekt bestaat uit veel heerlijke herinneringen.

Op de titelpagina zien we Sem en opa samen in de woonkamer. Op de schildersezel staat het eilandschilderij van opa. Aan de muur hangt een schets van een hut en een prent met een kleurige papegaai. Die elementen en nog veel andere spulletjes – de knuffelaap, de grammofoon, de schildpad – die een plek hadden op de zolder van opa vormen samen het eiland. Het lijkt alsof Sem in zijn verbeelding een nieuwe wereld voor opa bedenkt. De wondere reis met opa zou ook een droom kunnen zijn al wordt dit niet expliciet gezegd.

De vrolijke sfeer maakt Het eiland van opa vooral geschikt voor jonge kinderen. Met een steuntje in de rug van een attente voorlezer kunnen oudere kleuters de diepere betekenis van het verhaal achterhalen. Ook als opa er niet meer is, blijft de bijzondere band met zijn kleinzoon bestaan. Opa leeft immers verder in de vele tastbare herinneringen die hij achterliet. Zo blijft hij toch nog heel dichtbij.

Rita Ghesquiere

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur