Het Bos Boek

Het Bos Boek

Onze recensie

In dit knutselnatuurboek leren kinderen hoe je met materiaal uit het bos een sterrenstaf, een bezemstok voor een heks, stokpoppen, bosmonsters en nog veel meer magische dingen kunt maken. Takken vormen ook het basismateriaal voor ridders die nood hebben aan een tent, of gewoon een zwaard en een katapult. Maar met takken kun je nog veel meer doen! Zo kun je de tuin of het huis opvrolijken met een schilderlijst, een dromenvanger, een weefraam, kransen, mobiles of windcarillons. Takken lenen zich ook om muziek te maken of om de tijd te meten met een zonnewijzer.

Verder vind je in dit boek nog heel wat spelletjes met takken. Maak je eigen mikado, verover de vlag, of wat dacht je van een minivlotwedstrijd? Oudere kinderen vinden in het boek een aantal suggesties voor houtsnijwerk: dat gaat van een eenvoudige wandelstok tot een heus insectenhotel. Zo ontdekken jongeren dat de natuur een schat aan mogelijkheden biedt om creatief bezig te zijn.

Kinderen worden in dit technologische tijdperk gestimuleerd om opnieuw buiten op ontdekking en op stap te gaan. Ze leren met heel eenvoudige, natuurlijke materialen aan de slag te gaan. Stokken en takken vormen het basismateriaal, maar in je avonturentas kun je touw, raffia, draad, elastiek, plakband, houtlijm, oude verfkwasten of sponzen best wel gebruiken. Voor sommige opdrachten heb je ook klei of natuurlijke verf nodig. De opdrachten worden stapsgewijs uitgelegd: welk materiaal heb je nodig en waar moet je op letten?

De foto’s geven tevens goed weer welk resultaat je mag verwachten. Waar nodig, wordt gewaarschuwd voor de gevaren van vuur of van werken met een mes. Soms is een beschermende bril nuttig en bij sommige opdrachten kan je best oude kleren dragen. Ook achteraan in het boek staan veiligheidstips.

Het Bos Boek biedt zo heel wat inspiratie om kinderen actief met natuurlijke materialen te laten werken. De voorgestelde opdrachten en objecten zijn origineel, prikkelen de verbeelding, en maken wandeltochten in het bos voor kinderen extra aantrekkelijk. Zeker een aanrader voor gezinnen die er graag op uit trekken, of voor excursies van scholen en jeugdgroepen.

– Door Rita Ghesquiere –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur