Het boek

Het boek

Onze recensie

Na De boomhut leveren Marije en Ronald Tolman opnieuw een meesterwerk af, een ode aan het lezen en de magie van de verbeeldingskracht. De verbeelding prikkelen, dat is wat woordeloze prentenboeken op een bijzondere manier kunnen doen. Omdat de woorden ontbreken, bieden ze de kijker, voorlezer en luisteraar alle kansen om zelf verhalen bij de prenten te verzinnen. Verhalen in het meervoud, want sterke woordeloze prentenboeken roepen altijd meerdere verhalen op.

Wie de illustraties aandachtig bekijkt, ontdekt verbanden tussen de afgebeelde figuren of decors of onverwachte wendingen wanneer hij of zij een bladzijde omslaat. Dat is precies wat hier telkens weer gebeurt, al blijft het aantal mogelijke verhaaldraden beperkter dan bijvoorbeeld in Waar is de taart? van Thé Tjong Khing.

Marije en Ronald Tolman kiezen bewust voor sobere decors met een beperkt kleurengebruik en weinig personages of attributen. Het voordeel van die keuze is dat je als kijker rustig de tijd kunt nemen om te focussen. Dan valt er meer dan genoeg te ontdekken. Het verhaal start op de titelpagina, met een zwerm vogels (?) tegen een vuilbruine achtergrond. Op de tweede illustratie blijkt het om een zwerm boeken te gaan, waarbij de achtergrond vrolijk geel kleurt en een lachende olifant opduikt. Die vormt de rode draad in de volgende prenten, terwijl hij geconcentreerd lezend verder stapt.

Op elke illustratie domineert één kleur, die je als kijker zelf kunt invullen met je gevoelens. Plots doemen de contouren van een stad op, die op de volgende prent ingevuld wordt met huizen met olifanten op de balkons en daken en zwarte en gele strepen voor de ramen. Die laatste blijken tijgers te zijn, waarop ook andere dieren opduiken. Zo buitel je van de ene verrassing in de andere, waarna niets onmogelijk lijkt: de stad wordt overwoekerd door gras, even zorgen zwarte panters voor spanning, tot een nieuwe zwerm boeken hen lijkt te verjagen. Met een nieuwe kleurenwissel duikt de stad onder in zee, terwijl de olifant onverstoorbaar lezend verder wandelt. Uiteindelijk werkt zijn leesdrift aanstekelijk. Het warme geel van de slotprent geeft de kracht van lezen extra gloed.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur