Het boek van alle mensen, dieren en dingen. Uit de schatkamers van Querido

Onze recensie

Feestelijker dan deze feestbundel vind je ze niet. Een feest voor oog en oor, rijk geïllustreerd, gedrukt in een mooi lettertype op stevig papier, lijvig én met leeslint. Maar vooral feestelijk omdat het boek de mooiste verhalen bundelt uit 50 jaar kinderboekenfonds van Querido, zonder twijfel het meest spraakmakende fonds uit de Lage Landen.

De schier eindeloze rij auteurs uit Nederland en Vlaanderen is best indrukwekkend: Annie M.G. Schmidt, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Guus Kuijer, Bart Moeyaert, Els Beerten, Marita de Sterck, Michael de Cock en zoveel anderen. Die worden begeleid door even indrukwekkende illustratoren, van Fiep Westendorp tot Thé Tjong-Khing en van Gerda Dendooven tot Martijn van der Linden. Je kunt genieten van fragmenten uit intussen klassiek geworden kinderboeken als Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt), Het boek van alle dingen (Guus Kuijer), Iep (Joke van Leeuwen), Misschien wisten zij alles (Toon Tellegen), Allemaal willen we de hemel (Els Beerten) of Lampje (Annet Schaap). Niet alleen bepaalde boeken maar ook sommige passages eruit mag je klassiek of baanbrekend noemen, zoals het begin van Iep! Waarin Joke van Leeuwen op de haar zo typerend manier woorden en beelden combineert. Het kan niet anders in een dergelijke verzameling dat je ook boeken mist. Zo had ik graag ook het beroemde begin van Annie M. G. Schmidts Jip en Janneke opgenomen gezien (maar dat viel buiten de periode van de vijftigste verjaardag van Querido kinderboekenfonds) of een fragment uit Blote Handen van Bart Moeyaert (dat misschien uit de boot viel omdat de bundel bedoeld is voor lezers tot twaalf, al wordt in de verantwoording terecht opgemerkt dat auteurs en redactie van Querido zich van leeftijdsgrenzen nooit veel aantrokken). Maar dan zijn daar weer die keuzes voor fragmenten die heel terecht meesterwerken opnieuw in het licht plaatsen zoals Het boek van Bod Pa van Anton Quintana.

Fantastisch ook dat in de bundel veel gedichten zijn opgenomen. Niet alleen zorgen die voor een aangename afwisseling maar ook hier is de kwaliteit erg hoog, of het nu over verzen gaat van Ienne Biemans, Hans en Monique Hagen, André Sollie, Frank Adam of Edward van de Vendel. En ook hier kun je ‘tophits’ opnieuw ontdekken als ‘Sebastiaan’ van Annie M. G. Schmidt, ‘Ozo heppie’ van Joke van Leeuwen, ‘Liefste’ van Hans en Monique Hagen of ‘Gup’ van Edward van de Vendel.

Het boek van alle mensen, dieren en dingen is zoveel meer dan een overzicht van 50 jaar toppers uit het Querido kinderboekenfonds. Het is een schatkamer waarin je op ontdekking kunt blijven gaan, snuisterend tussen onvergetelijke verhalen en indrukwekkende prenten.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur