Het beest van Buckingham Palace

Onze recensie

In 2120 heeft Groot-Brittannië al in vijftig jaar geen zonlicht meer gezien. Er is geen regering meer en de koning is de baas van het land. Hij leeft samen met zijn vrouw en de ziekelijke prins Alfred in Buckingham Palace, dat veranderd is in een vesting. Prins Alfred wordt verzorgd door Nanny en weet niets van het leven buiten het paleis. Daar komt verandering in wanneer hij ziet hoe zijn moeder gevangen genomen wordt als verraadster van het koningshuis. Er zijn immers revolutionairen actief buiten het paleis, die in opstand komen omdat de bevolking honger heeft. Alfred ontdekt dat de rijksvoogd die zijn vader bijstaat met goede raad, eigenlijk zelf de macht wil grijpen. Alfred komt moedig in opstand en krijgt hulp uit onverwachte hoek. Maar de rijksvoogd tegenhouden wordt een levensgevaarlijk avontuur.

Walliams slaagt er zoals steeds in om een kind met onzekerheden om te toveren tot een held. In dit geval is het een ziekelijke jongen die plots ontdekt wat er zich in zijn omgeving allemaal afspeelt. Hij komt in opstand, maar dat lijkt niet veel voor te stellen en dreigt met een sisser af te lopen. Tot er onverwachte hulp opduikt.

Dit alles wordt verteld met heel wat spanning, actie en humor. Die humor neemt allerlei vormen aan. Er zijn de vele geluiden die in een groter lettertype extra opvallen, er is een kleine robot met acht armen die er doorheen het verhaal telkens een verliest, er is de snoepverkoper Raj die in alle boeken van Walliams een rolletje krijgt en zo zijn er nog veel meer hilarische elementen. De humor zorgt ervoor dat de spanning draaglijk blijft, want deze keer is het verhaal huiveringwekkend en donker. Zelfs de illustraties van Tony Ross tonen vooral de spannende momenten. Ze sluiten dan ook perfect aan bij de sfeer van het verhaal. Een spannend en donker avontuur voor kleine griezelfanaten, dat speelt in Groot-Brittannië in de toekomst.

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur