Help, mijn iglo smelt!

Help, mijn iglo smelt!

Onze recensie

In dit natuurboek zijn vier kinderen uit verschillende uithoeken van de wereld aan het woord. Ze vertellen over het dagelijkse leven in hun land: als Inuit, indiaan, woestijnnomade en eilandbewoner. De rode draad in hun verhalen is vooral de opwarming van de aarde en het effect dat dit op hun leven heeft. Zo worden de jonge lezers aangespoord om zorg te dragen voor het milieu en bewust om te springen met water, afval, vlees eten, chemische zeepproducten, vervuilend transport, enzovoort. Ze leren dat veel dingen in onze westerse maatschappij niet vanzelfsprekend genomen mogen worden. En dat we allemaal moeten helpen om onze planeet te beschermen.

Want hoe we in het westen leven, met onze vervuilende levensstijl, heeft ook grote gevolgen voor het leven ver weg op de aardbol. Dat proberen Jemery, Halima, Tepkatsie en Toei hen in elk geval te tonen en bij te brengen met hun levensverhaal. Je hebt vast op school of op televisie wel eens wat gehoord over klimaatverandering. De aarde wordt steeds een beetje warmer. Is dat dan erg? Want het is best wel lekker om al in maart te liggen bakken op het strand. Maar voor de natuur en voor veel mensen in ontwikkelingslanden zijn de gevolgen van een warmer klimaat minder leuk.

Zo wordt het voor Inuit Jemery gevaarlijk op het ijs op de Noordpool. Vissers en jagers zakken erdoor omdat de temperatuur stijgt. Halima en haar familie moeten in de hete woestijn van Ethiopië steeds verder op zoek naar water. Toei woont dan weer dichtbij het water, op een eiland in de Stille Zuidzee.

Maar hij is bang dat zijn eiland zal overstromen en verdwijnen in de zee. De zeespiegel stijgt namelijk door de opwarming van de aarde. In de jungle heeft Tapkatsie, een indiaan, daar minder schrik voor. Hij is bang voor het kappen van de bossen, waardoor de ‘longen van de wereld’ die voor zuurstof zorgen in de lucht niet alleen kleiner worden, maar ook zijn eigen dorp en leefwereld bedreigd worden. Jonge lezers krijgen antwoorden op de vragen: ‘Smelt het ijs op de Noordpool echt?’ en ‘Klopt het dat er eilanden zijn die zinken in de zee?’ Maar ook op vragen over de kleine dingen in het leven van kinderen uit andere culturen, zoals: ‘Wat eten ze in de woestijn, de jungle, op een onbewoond eiland of de Noordpool?’, ‘Hoe slapen ze daar?’, ‘Gaan ze ook naar school?’, ‘Welke dieren leven daar?’ en ‘Wat zijn hun rituelen en gewoonten?’

De levensverhalen en tal van interessante weetjes en informatie over de natuur en culturen in de verschillende gebieden worden knap geïllustreerd met professioneel, sfeervol en educatief fotomateriaal. Zo wordt alles op een toegankelijke, overzichtelijke, realistische, authentieke en aantrekkelijke manier gebracht. Hopelijk worden kinderen (en hun volwassen begeleiders) na het lezen van dit leerrijke boek gestimuleerd in hun bewuste omgang met de natuur en het milieu, en leren ze ook kleine vanzelfsprekende dingen in hun eigen dagelijkse leven meer te waarderen en er zorg voor te dragen.

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur