Dit verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en het draait vooral om Beau. Beau is een zwerfhond die op een dag van straat wordt gered door het meisje Peggy, dit hem meeneemt naar haar huis, waar ook de norse kat Mabel woont, Iedereen van het gezin houdt van de dieren, maar de vriendschap tussen Beau en Peggy is heel bijzonder, niks kan hen scheiden. Dan breekt er in Europa een oorlog uit en Peggy en haar broertje worden in veiligheid gebracht bij hun tante aan de kust, zonder hun dieren, die achter blijven in Londen. Alle nachten worden er bommen op Londen gegooid en levens worden verwoest, Beau helpt samen met haar vader tussen het puin naar overlevende te zoeken, het is gevaarlijk werk en op een dag slaat het noodlot toe, er gebeurt iets dat het leven van Peggy en haar broertje drastisch zal veranderen. Omdat Beau bij haar wil zijn als ze het nieuws zal horen, gaat hij op zoek naar haar, samen met de kat Mabel en een bosduif die hij heeft leren kennen, zelfs al heeft hij geen idee waar ze is. Er volgt een spannende tocht met heel veel hindernissen en emoties. Zal Beau en zijn vrienden Peggy en haar broertje vinden?
Wat een prachtig boek: ontroerend, meeslepend en hoopgevend. Je moet geregeld een traantje wegpinken, de schrijver is gul met emoties, maar dat laat mij uiteindelijk met een goed gevoel achter. De hoofstukken zijn kort, wat goed is voor het leestempo. Van in het begin voelt het helemaal niet gek dat het verhaal wordt verteld vanuit de beleving van een hond. Je sluit Beau dan ook gelijk in je hart. Dat geldt ook voor de kat Mabel en de duif Bomber. De auteur Phil Earle laat de gebeurtenissen en de emoties door hun ogen zien, en je kruipt als het ware onder hun huid.
Het verhaal van Helden van de straat is fictief maar wel losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een zwerfhond Rip, die de mascotte werd van de Londense luchtverdediging en meer dan honderd mensen levend onder het puin wist op te sporen. Ook het verhaal van de bom die, op 14 oktober 1940, op het metrostation valt berust helaas op waargebeurde feiten.
Magela Thielemans