Graf DK62

Graf DK62

Onze recensie

Leuven, studentenstad bij uitstek. Hier begint Graf DK62 en neemt het verhaal een dramatische wending, al laat de opgewekte sfeer bij de aanvang dat niet vermoeden. Stella Demoustier studente egyptologie is bij de gelukkigen die professor Bartoli op een unieke archeologische reis mag vergezellen.

Vier studenten zullen met de prof de vallei van de koningen en het graf van Toetanchamon bezoeken, nadat de ontdekking van een nieuwe ruimte achter de grafkamer voor een vernieuwde belangstelling zorgde. Daarbij kwam als vanzelfsprekend ook de vloek van Toetanchamon ter sprake. Verschillende archeologen die de tombe van Toetanchamon ontdekten en openden stierven immers kort daarop. Niet iedereen is echter gelukkig met de buitenkans die Stella krijgt. Haar verloofde Bas is zuinig op zijn meisje en vindt het maar niets dat ze met drie mannelijke studenten optrekt: Adil, Steve en de oudere Christian. Als Stella net voor de afreis met de post een beeldje van een cobra toegestuurd krijgt voelt ze zich niet lekker. De tarotkaarten van haar huisgenote Katrijn voorspellen ook weinig goeds, maar dat weet Stella gelukkig niet.

De eerste kennismaking met Egypte verloopt vlot. De vriendelijke gastheer van de ‘Neftari Residence’ in Luxor en zijn echtgenote verwelkomen hen hartelijk. Ook al zijn er wat kleine spanningen in de groep, toch geniet het gezelschap voluit van Egyptes schoonheid: Luxor, Karnak, Deir el-Bahri met de tempel van Hatsjepsoet en natuurlijk de vallei van de koningen. Het bezoek aan het graf van Toetanchamon vormt een hoogtepunt, maar de onverwachte dood van Steve, geveld door een banale wespensteek zet een domper op de reis. Voor Stella voelt plots alles onwerkelijk aan. De terugreis komt geen dag te vroeg. In de luchthaven zorgt haar aandacht voor Adil meteen voor wrevel bij Bas. Het is tijd om even afstand te nemen.

Als Adil bij zijn thuiskomst haast meteen in het ziekenhuis belandt met zware longproblemen, neemt bij Stella de angst toe. Rust er dan toch een vloek op dat graf? Maar wie kan ze in vertrouwen nemen? Moet ze Christian verwittigen of openhartig met Katrijn praten of met Prof. Bartolli? Maar hij gelooft niet in de vloek van Toetanchamon…

De toeristische trekpleisters in Egypte worden met veel aandacht voor de sfeer en de kleine details beschreven, maar vooral Leuven vormt een knap decor voor deze spannende roman. De personages slenteren door de stad, houden halt in restaurant De Appel. Stella huurt een kot in de Tiensestraat, vlakbij Museum M en de Faculteit Letteren.

Ilse De Keyser slaagt er ook in om de spanning van deze whodunit tot op het einde vol te houden. Zijn ziekte en dood louter toeval of is er toch sprake van een samenhang of zelfs van een vloek? Graf DK62 bezorgt je enkele uren leesplezier en veel informatie over de geschiedenis en de archeologische schatten van Egypte. Wie de angst voor de vloek kan overwinnen krijgt zin om zelf op verkenning te gaan.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur