Gewoon omdat het zo is

Onze recensie

Het is bedtijd voor een klein meisje. Vader komt haar instoppen. Maar ze heeft nog zoveel vragen die hij moet beantwoorden vooraleer ze kan slapen. Waarom is de zee blauw? Wat is regen? Wat is er gebeurd met de dinosaurussen? Deze vader antwoordt niet op de vele vragen van zijn dochter met “Gewoon omdat het zo is!” Hij neemt haar vragen ernstig en gaat er fantasievol en poëtisch op in. De zee is bijvoorbeeld blauw omdat de vissen ’s avonds hun gitaar bovenhalen en melancholische liedjes spelen. Daar moeten ze blauwe tranen van huilen. Of wat dacht je van de vogels die in de winter naar het zuiden vliegen om nieuwe blaadjes te halen voor de bomen?

De situatie die in dit boek beschreven wordt, is erg herkenbaar voor een kleuter. Bij het slapengaan komt een ouder je nog even instoppen. Dat is het ogenblik waarop het kind alles zal doen om dit leuke momentje te rekken. Steeds weer een vraag stellen blijkt een goede strategie en deze vader gaat hier op een leuke manier op in. Natuurlijk zijn de fantasierijke antwoorden niet wetenschappelijk juist, maar ze sluiten wel aan bij het magisch realisme dat een kleuter kenmerkt. Als het kind ervoor open staat, kan je bij dit boek nog altijd het echte antwoord op kindermaat vertellen.

De prenten zijn sober maar gedetailleerd. Een dubbel blad met een vraag wisselt steeds af met een dubbel blad met het antwoord. De pagina’s met de vragen staan in grijswaarden afgebeeld met één accentkleur achter de vraag. De antwoorden krijgen telkens dezelfde accentkleur als de vraag: blauw voor de zee, groen voor de vogels die naar het zuiden trekken, … De pagina’s met de vragen hebben telkens dezelfde setting: het dochtertje in het bed. Maar de positie van de vader verandert. Bij de eerste vraag staat hij in de deuropening. Langzaamaan komt hij dichterbij totdat hij gezellig bij het meisje op bed zit. Bij de laatste vraag sluipt hij weer stilletjes naar buiten.

In 2019 behaalde dit boek de New York Times best illustrated children’s book award. Dit is zeker terecht voor dit fantasierijke en evenwichtig opgestelde en geïllustreerde verhaal.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur