George gaat los

Onze recensie

Het is zomer. De familie Appeltje wil met vakantie. Elk gezinslid heeft hierover een ander idee. Bettie wil kamperen en ma weet een prachtig plekje. Pa, Ollie en Aaf zien dit niet echt zitten. Toch vertrekken ze met pak en zak. Zal hond George erin slagen om hun een heerlijk actieve vakantie te bezorgen?

George gaat los is het tweede boek uit een reeks rond een speciale hond. Ook als je het eerste boek niet las, kan je dit verhaal zonder problemen volgen. In het eerste hoofdstuk maken we meteen kennis met de hele familie: ma is bezeten door yoga, pa is koppig en overbezorgd, Olie is dwars en Aaf leest altijd filosofische boeken, Bettie is kalm en verstandig. Hond George heeft besloten dit gezin op te voeden en daar slaagt hij vrij goed in.

De personages zijn karikaturaal uitvergroot, maar net daarom ook erg grappig. Pa Appeltje is een geboren neuroot. Overal ziet hij wolfijzers en schietgeweren. Zijn angst voor de natuur is komisch: “De natuur zit vol beren en Tasmaanse duivels. Natuur is gewoon een ander woord voor moerassen en door de bliksem getroffen worden. Natuur is uit een kano vallen en verdrinken. Of malaria krijgen van de muskieten. Natuur is sprinkhanen moeten eten of de hongerdood sterven. Ik haat natuur.”
Ook de situaties zijn vaak lachwekkend. Wanneer ma en Bettie een wandelingetje willen maken, komt pa aandraven met een enorme rugzak met het ‘hoogstnoodzakelijke’. In die rugzak zitten dan slangenpoeder, nooddekens, rantsoenen voor een week, handfakkels, een knuppel tegen poema’s en … een handboek ‘Leer jezelf morsetekens’.

De kleine kleurrijke en expressieve illustraties in het boek liggen helemaal in de lijn van de schalkse toon die het hele verhaal kenmerkt. Samen met het grote lettertype zorgen ze ervoor dat de bladspiegel luchtig en overzichtelijk blijft voor minder geoefende lezertjes. De illustraties zijn speciaal voor de Nederlandse uitgave getekend.

De auteur is niet aan haar proefstuk toe. Ze werd al meermaals gelauwerd voor haar jeugdboeken. Met de George-reeks bewijst ze dat ze ook jonge lezers aankan. De vertaalster heeft de humoristische sfeer treffend weergegeven.

George gaat los is een luchtig en grappig verhaal voor jonge lezers. Maar ook oudere lezers zullen ervan kunnen genieten.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur