Geluk voor kinderen. Feest

Geluk voor kinderen. Feest

Onze recensie

In dit boek lees je tien korte verhalen over verschillende vogels. Ze maken allemaal iets kleins of groots mee. Doorheen hun belevenissen krijg je als lezer enkele sleutels mee. Sleutels om positief te kijken. Om het beste van elke dag te maken, een feest. Sleutels om je gelukkig te voelen.

Na elk verhaaltje staan er vragen die peilen of je het verhaal begrepen hebt en wat er gebeurde. Een tweede soort vragen peilt naar hoe het bij jouzelf zit met de uitdagingen, angsten en ontdekkingen die de vogels beleven.

Daarna kan je een samenvattend stukje lezen met goede raad over de sleutel waar elk verhaaltje over gaat, bijvoorbeeld ‘ontdek waar je goed in bent’, of ‘werk samen’ en ‘houd vol’: krachtige, concrete boodschappen. Er staan ook enkele tips in voor doe-opdrachten rond elk thema: zingen, knutselen,…

Ten slotte kan je telkens ook wat meer informatie lezen over de vogel die de hoofdrol speelt, waar hij leeft, wat zijn eigenheid is,… en dat is fijn én boeiend. Want er is vaak een link tussen de boodschap van het verhaal en de eigenschappen van de vogel.

Los daarvan leer je fijne weetjes bij over de natuur. Opzet en format van het boek zijn helemaal hetzelfde als van de vorige 2 boeken. Het verschil zit hem enkel in het clusteren rond een thema, hier: positiviteit. In de andere boeken gaat het om ‘geluk’ en ‘vriendschap’. De sleutels hiertoe zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Ik merk aan de kinderen dat de aanpak niet verveelt. Dat ze de structuur zelfs fijn vinden; eerst een verhaaltje en dan de vraagjes. Een boek dat gesprekken met je kinderen in gang zet over gevoelens, visie, belevenissen,… en dat op zich is zeer waardevol. De illustraties zijn ondersteunend, er wordt telkens een detail uit het verhaal opgelicht. Ik merk dat de kinderen daar hard naar zoeken en kijken en blij zijn als ze de tekening herkennen tijdens het lezen van het verhaal.

Sarah Auwerx

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur