Fred en de wolk

Fred en de wolk

Onze recensie

Voor de reeks Mijn eerste groeiboek schreef Dirk Nielandt een origineel en avontuurlijk verhaal over de hond Fred, die vriendschap sluit met een wolk. Fred reist met wolk naar vijf continenten. Vanuit Europa varen ze met een zeilboot naar Afrika en vieren er feest in een dorp. De reis gaat verder naar Azië waar een Chinees vuurwerk en een draak natuurlijk niet ontbreken. Ze vliegen naar Noord-Amerika met zijn wolkenkrabbers en gele taxi’s en vieren carnaval met de dieren van het regenwoud in Zuid-Amerika. Tijdens hun tocht sluiten Fred en de wolk vele vriendschappen met mensen en dieren.

De illustraties van Tom Schamp, 150 full-color pagina’s, zijn echte pareltjes. Ze maken van dit boek een topper in de reeks groeiboeken. Leestechnisch is het verhaal opgebouwd van AVI 0 tot AVI 5.

De eerste vier verhalen op AVI 0 (AVI Start) zijn prenten met enkele woorden en korte zinnen. Daarna klimmen de hoofdstukken in technische moeilijkheid. De laatste hoofdstukken kunnen de meeste kinderen op het einde van het tweede leerjaar zelfstandig lezen. Wellicht is het voor beginnende lezertjes die helemaal opgaan in het verhaal, frustrerend dat ze het boek (nog) niet zelf kunnen uitlezen. Voorlezen door een volwassene biedt hier een oplossing. Men hanteert in dit boek de oude AVI-niveaus.

Bij elk niveau horen vier hoofdstukken. Vooraan in het boek worden ook de AVI nieuw niveaus en het CLIB-niveau ( = moeilijkheidsgraad begrijpend lezen) vermeld. Toch klopt deze verwijzing niet volledig. Teksten in AVI Start mogen enkel mkm ( medeklinker-klinker-medeklinker)- woorden bevatten. In de eerste hoofdstukken van dit boek verschijnen heel wat moeilijkere woorden: stok (mmkm), struik ( mmm+ tweeklank ui + m), wolk, fred, stoel, kast, lucht… Ook werkwoorden zoals Fred houdt, vindt, smult… kunnen niet in teksten op AVI Start.

Leestechnisch voldoen deze ‘teksten’ dus niet aan dit niveau, maar met de prenten erbij zal elk kind ze toch snel ‘herkennen’. Het leestechnisch niveau van teksten is slechts één, weliswaar bij de start van het lezen, niet te onderschatten criterium. Nog belangrijker is de inhoud: boeit het verhaal, spreken de prenten aan, ondersteunen ze de tekst, maar bieden ze ook een meerwaarde? Voor al deze criteria is dit een sterk boek. Dat de teksten af en toe een loopje nemen met het aangegeven AVI-niveau zullen de jonge lezertjes dus nauwelijks merken. Het is een vrij dik boek en vier hoofdstukken per leesniveau is al vrij veel voor beginnende lezertjes.

Men kan als ‘begeleider’ afwisselend zelf een (deel van) een hoofdstuk voorlezen of het verhaal verdelen tussen de verschillende personages. Laat het kind dan telkens de tekst meevolgen, zodat het kan ‘mee-lezen’ met de volwassene. Zo wordt dit een leuk boek voor tijdens de vakantie, om samen met Fred en z’n wolk de wereld af te reizen, en tegelijk met leesplezier je leesniveau op te krikken of te onderhouden!

– Door Anita Wuestenberg –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur