Fido en de bloem

Onze recensie

De kleine Fido, een schattig kleurrijk ‘miereneterachtig’ diertje, staat in bewondering voor de stralend gele paardenbloemen boven zijn hoofd, zo mooi als sterren aan de hemel.  Maar plots ligt er een bloem zomaar op de grond, en ze fluistert om hulp. Fido is vastbesloten om de bloem terug naar de hemel te brengen. Maar daarvoor moet hij een lange tocht afleggen en heel wat hindernissen overwinnen. En ondertussen verwelkt de bloem steeds verder. Zal het hem lukken om de bloem terug te laten stralen?

In dit prentenboek maken we kennis met Fido, een optimistische doorzetter, onvermoeibaar zorgzaam en hulpvaardig. Hij gaat op missie en blijft geloven in zijn doel. Het is hartverwarmend hoe hij een lange, moeilijke tocht onderneemt en allerlei obstakels trotseert om de bloem terug te laten stralen. Gaandeweg zien we de bloem langzaam verwelken, maar Fido geeft niet op.

Het evolutieproces van de bloem wordt mooi en leerzaam in beeld gebracht. De stralend gele bloem valt op de grond, verwelkt en ontpopt zich dan terug tot een helderwitte pluizenbol, waarna de pluizen loslaten en naar de hemel vliegen.

Fico en de bloem is een inspirerend boek, waarin een heel aantal persoonlijke en intermenselijke waarden aan bod komen zoals doorzettingsvermogen, zorgzaamheid en hulpvaardigheid. Het brengt een optimistische boodschap.

De paginavullende aquareltekeningen zijn heel leuk om naar te kijken. Zachte kleuren, met de stralende, gele bloemen als opvallend accent. Fido is een schattig diertje, waar elk kind onmiddellijk sympathie voor kan voelen.

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje.

De Duitse Eva Schirdewahn heeft met dit prentenboek de internationale illustratorenwedstrijd Key Colours Illustrated Award 2018 gewonnen. Zij ontving een geldprijs  en een uitgavecontract bij Clavis Uitgeverij.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur