Felix voelt zich anders dan anderen, maar hij weet (nog) niet wat er precies met hem scheelt. Enkel opa lijkt hem te begrijpen, want die is ook anders. De dag waarop Felix 14 wordt, krijgt hij van opa een inwijding in een nieuwe wereld. Eentje waarin hij de gedachten van anderen kan lezen en kan tijdreizen. Felix reist doorheen de geschiedenis van België en Frankrijk en komt in waanzinnige situaties terecht. Maar hoe kan hij zijn belevenissen verborgen houden voor zijn ouders en schoolmakkers?
De debuutroman van deze schrijfster is meteen een schot in de roos. Dit verhaal in de ‘ik-vorm’ is vlot en plausibel geschreven. Als lezer kruip je mee in de huid van het hoofdpersonage en beleef je het avontuur door zijn ogen. Felix beschrijft telkens accuraat zijn gevoelens en belevenissen. Zijn tijdreizen zijn een originele manier om enkele gebeurtenissen uit de geschiedenis van dichtbij te beleven.
De schrijfstijl is vloeiend. Wanneer de spanning oploopt, worden de zinnen korter, doorspekt met dialogen. Maar er is ook ruimte voor de beschrijving van gevoelens. Dit wordt nooit langdradig of vervelend. Het verhaal blijft gedurende 191 bladzijden voort denderen.
Om te kunnen tijdreizen moet Felix geloven in de Maagd Maria. Dit is misschien een vreemd gegeven voor de huidige pubers, maar de auteur komt ermee weg. Maria wordt hier niet gezien als een belangrijke pijler van het christelijke geloof. Ze wordt neergezet als de oermoeder en de oervrouw. “Een vrouw moet je eren, anders zal je je bezeren” is een belangrijke leidraad in het leerproces van Felix. Hij neemt deze slogan dan ook ter harte en laat zich erdoor leiden tijdens zijn avonturen, maar ook tijdens zijn belevenissen in de huidige tijd.
Felix is een veelbelovende debuutroman.
Lut Vanderaspoilden