En de wereld zei ja

Onze recensie

Hoe is de wereld ontstaan? Hoe zijn wij mensen ontstaan? Het zijn vragen die alle kinderen op een bepaald moment fascineren en bezig houden.

Dit prentenboek vertelt op een leuke manier het verhaal van de evolutie van de aarde en van het leven op aarde, het ontstaan van de mens, de verdere evolutie van mens en maatschappij tot op dit moment. Het is een verhaal met een open einde, want de wereld is nooit ‘af’ …

De teksten richten zich duidelijk tot kinderen en maken het onderwerp zeer begrijpelijk. Ze zetten de lezertjes ertoe aan om de volgende bladzijde te lezen en stap voor stap de evolutie van de aarde en de mens verder te ontdekken. Het verhaal wordt verteld in de “we” vorm, wat voor jonge kinderen soms een beetje verwarrend kan zijn, vermits de “we” verschillende ladingen dekt. De ene keer zijn “we” vogels, dan vossen, ratten, reeën, en dan weer apen en mensen.

Het boek brengt de evolutieleer op een fijne, maar ook maatschappijkritische manier. Het stelt impliciet bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen in vraag. En het laat de toekomst open. Het is fijn dat de economische, maatschappelijke, medische en milieutechnische  aspecten van de geschiedenis belicht worden, maar een beetje spijtig dat er weinig of niets verteld wordt over cultuur en kunst.

De bladvullende tekeningen vallen meteen op. De illustratrice werkt met een beperkt kleurenpalet van blauw, rood, oker en een beetje groen, tegen een zwarte achtergrond. De dierlijke en menselijke figuren zijn sterk gestileerd, zonder details en ze hebben soms wat bizarre vormen. Niet alleen de prenten maar ook de tekst is verzorgd vormgegeven, gezet in een aantrekkelijk lettertype.

 

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje

Kaia Dahle Nyhus (1990) studeerde visuele communicatie aan de Nationale Academie van Kunst in Oslo, en illustratieve technieken op het Luzern College in Zwitserland. Ze heeft al verschillende boeken geïllustreerd en werd in 2011 bekroond met de Illustratie Prijs van het

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur