Eiland

Eiland

Onze recensie

Woordeloze prentenboeken zijn in de mode. Als ze goed zijn, nodigen ze uit om meerdere verhalen bij de prenten te bedenken. Dat doet Eiland van Mark Janssen zonder twijfel.

Het basisverhaal is eenvoudig: een vader, zijn dochter en een hondje lijden schipbreuk. Ze spoelen aan op een eiland dat hen beschermt tegen wind en kou, storm en gevaar. Ten slotte worden ze gered door een ander schip.

Eiland wordt niet zomaar met hoofdletter en zonder lidwoord geschreven. Wie aandachtig kijkt, merkt dat het een levend wezen is, een reusachtige schildpad die hen onder zijn hoede neemt. Zonder twijfel is dit een intrigerend gegeven voor kleine en grote kijkers. En er is meer, als kijker moet je ook zelf de gevaren benoemen en interpreteren. Wat kan er bijvoorbeeld gebeuren als de schildpad een soortgenoot ontmoet? En hoe gevaarlijk zijn de vogels die in bonte kleuren opduiken? Daarbij stuurt de kunstenaar je gevoelens door een krachtige kleurensymboliek: het rood versterkt de dramatiek van de schipbreuk, het groen zorgt voor rust en hoop, wat verder roepen paars en rood gevaar op en ten slotte ervaar je de opluchting in het felle geel. Angst en vreugde, dag en nacht, hitte en kou, Mark Janssen dompelt je er diep in onder. Daarvoor gebruikt hij verschillende technieken, maar vooral waterverf, erg geschikt voor een verhaal dat zich afspeelt op zee.

Een kleine bedenking: de prent op de voorkant verklapt eigenlijk al de clou. Daarom kun je maar beter snel in het boek duiken. Het eindigt overigens met een onvergetelijke duik, een prachtig beeld vol vertedering, jawel, een beeld dat meer zegt dan duizend woorden.

Jan Van Coillie

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur