Een zoen zo groen

Onze recensie

Op een dag doet het kleine meisje twee  verschillende sokken aan. Maar mamma ziet het niet eens. Mama moet naar een speciale dokter, want er groeit een  boze knoop in haar lijf. Hopelijk kan de dokter  hem weer kleiner maken. Maar waar komt die knoop vandaan? Wat doet hij in mama’s  lijf? Waarom blijft hij groeien? Mama gedraagt zich niet zoals anders. Het kleine meisje voelt zich verloren en ongewenst. Misschien is die knoop wel haar schuld? Ze wil zich zo klein mogelijk maken, maar misschien moet ze groot en sterk zijn? Als mama terug komt van de dokter, is ze verdrietig …

Hoe vertel je aan een meisje van vijf dat haar moeder kanker heeft? Hoe maak je duidelijk dat mamma’s aandacht de komende tijd vooral zal gaan naar het overwinnen van deze ziekte?
In dit boek wordt het moeilijke thema ‘kanker’ niet uit de weg gegaan. Nochtans lees je nergens het  woord ‘kanker’, dat toch wel een angstaanjagende connotatie heeft. De auteur spreekt over een ‘boze knoop die groeide’, een duidelijke omschrijving van een kwaadaardig gezwel. Het hoofdpersonage doorloopt alle gevoelens die een jong kind bij dergelijke diagnose kan ervaren. Ongerustheid omdat mama zo afwezig reageert, maar ook angst, boosheid en schuldgevoel. Ze wil verdwijnen, wegvliegen van al deze verwarde gevoelens. Maar tegelijkertijd wil ze ook sterk zijn om mama bij te staan. Door die overvloed aan gevoelens gaat ze zelfs naar dromen.
Het boek heeft een open einde. Mama en dochter  kijken uit over een groen veld vol rode en blauwe bloemen. Hun zoenen zijn uitgezaaid…

De kleuren in dit prentenboek zijn overwegend blauw, rood en groen. Mama gaf aan haar dochtertje immers altijd een rode zoen op de rechterwang, een blauwe op de linker en een groene op het voorhoofd. Een blauwe poes komt op bijna elke bladzijde piepen als een soort beschermengel en troostbrenger. De illustraties zijn bladvullend en de personages hebben rode wangen, een handelskenmerk van deze illustratrice.

Dit boek is zeker een aanrader om het thema kanker bespreekbaar te maken in een gezin. Het hele thema wordt omfloerst en poëtisch beschreven, maar de auteur blijft dicht bij de belevingswereld van een kind in een taal die het kind kan begrijpen. Het boek biedt een mooi handvat om over een heel moeilijk onderwerp te praten.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur