Een wereld vol kleur

Onze recensie

We leven in een steeds diverser en daardoor ook steeds kleurrijker wereld. Daar speelt Een wereld vol kleur op in.

In kleurrijke, stijlvolle prenten neemt het de kijker-lezer mee op een reis om de wereld met als leidraad kleuren die op verschillende plaatsen opvallend aanwezig zijn. De impliciete boodschap is duidelijk: ondanks alle verschillen, zijn er essentiële dingen die ons verbinden, in dit geval kleuren die zorgen voor schoonheid.

De keuze van de kleuren is beperkter dan de aanduiding ‘alle kleuren’ in de promotietekst laat vermoeden. Aan bod komen: wit, roze, geel, blauw, groen en rood. De tocht leidt je langs steden, oerwouden, woestijnen en oceanen over alle continenten. Van het wit van de Arabische onyx, het ijs van de Zuidpool en het Opera House in Sydney over het geel van de voetbalshirts in Brazilië, de taxi’s in New York en een zonnebloemveld in Spanje tot het rood van het Chinese Nieuwjaar in Hongkong, de dubbeldekkers in Londen tot het avondlicht op de piramides in Egypte.

De teksten zijn kort en poëtisch, zoals bij de zonsondergang in Egypte: ‘De piramiden zijn oud, kolossaal en stil./ Aan het einde van de dag werpen de laatste zonnestralen/ een rood licht op de oeroude stenen.’ Het zijn vooral de prenten die de aandacht trekken met hun kleurenrijkdom, fascinerende collages en details waar je naar kunt blijven kijken of zoeken, zoals naar de macarons in de Parijse bakkerij of de kameleon in de wildernis van Zuid-Afrika. Achteraan in het boek staat een overzichtskaart onder de titel ‘We wonen allemaal op deze aarde’. Je kunt er niet alleen de genoemde voorwerpen en dieren terugzoeken, maar vindt er ook de namen van de kleuren in verschillende talen en schriften.

Een wereld vol kleur maakt op een originele manier duidelijk hoeveel er is dat ons in schoonheid verbindt op onze aarde.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur