Een vreemd feestje

Een vreemd feestje

Onze recensie

Job wordt 8 jaar en net zoals ieder jaar hebben zijn ouders grootse plannen om zijn verjaardag te vieren met alle kinderen uit zijn klas. Deze keer wordt het een uitstap naar de Efteling en daarna naar de pannenkoekenboerderij. Job wil liever een gewoon feestje.

Wanneer Jobs ouders een twaalfdaagse reis naar Egypte winnen, net in de week dat Job jarig is, komen zij in een dilemma terecht. Eerst willen ze niet vertrekken, maar de opa’s en oma’s willen graag op Job passen en het feestje organiseren.

Jobs ouders vertrekken dus toch. Zij hebben alles vooraf geregeld voor het feestje: toegangskaartjes, uitnodigingen die per post moeten worden verstuurd, geld voor de trein, de bus, de pannenkoeken, de ijsjes, cola en ander lekkers. Samen waanzinnig veel geld vinden de oma’s en de opa’s en zij beslissen om zelf een feestje te verzinnen. Job nodigt vier vriendjes uit.

De oma’s en opa’s verrassen de kinderen met een speurtocht naar de schat van Koning Nobel. De kinderen krijgen een rugzakje mee met daarin drie enveloppen met kaarten, wat snoepgoed, drank en een mobiele telefoon. Er zijn ook duidelijke spelregels: bij elkaar blijven, in het park blijven, naar huis terugkomen als het halfzes is geweest, en bellen als er iets is. De kinderen starten hun speurtocht in het park. Eerst komen zij een heks met een hondje tegen (de ene oma), dan een vreemde vogel (de ene opa) en dan niets meer. Maar er loopt iets mis en ze raken opgesloten op de begraafplaats. Daardoor kunnen ze niet tijdig terug en de oma’s en opa’s bellen lukt niet omdat er onvoldoende belkrediet is. Het wordt donker en de oma’s en opa’s worden doodongerust. Gelukkig komt alles op het einde goed en worden Job en zijn vrienden teruggevonden.

Het boek is vooral pure spanning, vaak grappig gebracht met soms ook een droevige toets bijvoorbeeld wanneer de vriendjes aan het begin van de speurtocht opmerken dat het toch niet zo’n leuk feestje is. Job moet zich dan erg sterk houden. Moraal van het verhaal is dat verjaardagsfeestjes ook leuk zijn zonder grote cadeaus, wanneer je maar omringd wordt door lieve vrienden en oma’s en opa’s.

Ingrid Molderez en Gina De Vriendt (9 jaar)

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur