Een tijger in de trein

Onze recensie

Een jongen zit met zijn papa op de trein. Papa heeft enkel oog voor zijn GSM. Hij ziet niets van de vele dieren die op de trein stappen. De jongen tracht tevergeefs de aandacht van papa te trekken.

Dit is een grappig en zomers prentenboek met een ernstige boodschap. De jongen is blij en vrolijk, want hij mag met papa naar zee. Zo’n uitje maakt elk kind gelukkig. Maar papa heeft weinig aandacht voor zijn zoon. De GSM blijkt veel interessanter. Nochtans zijn er heel vreemde en grappige situaties in die trein. Het lijkt wel een dierentuin. Er stappen heel wat vreemde dieren op en die maken het erg bont. De treinrit wordt chaotisch. Alles gaat gewoon aan de papa voorbij. Hij blijft op zijn telefoon tokkelen. Bij het eindstation neemt tijger de GSM af en krijgt het jongetje eindelijk de volle aandacht van papa. De auteur houdt de voorlezende ouder een spiegel voor. Dit is wellicht een herkenbare situatie voor vele ouders. Het is zo verleidelijk om toch nog snel even de GSM te bekijken op momenten waarop je kind je aandacht vraagt.

Het hele boek staat op rijm en is uitstekend vertaald door Bette Westera.  De steeds terugkerende onomatopee ‘kedeng, kedeng’ geeft een sneltreinvaart aan het verhaal en is herkenbaar voor de toehoorders:
De een verloor een schoen,
en – oeps – daar ging een kopje thee,
KEDENG, SPLISH – SPLASH, KEDENG …
De trein reed door naar zee.

De grote, kleurrijke tekeningen lenen zich ertoe om met de toehoorders de dieren te zoeken en te tellen. Dit vrolijke, speelse prentenboek geeft meteen een fijn vakantiegevoel.

Lut Vanderaspoilden

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur