Eén miljoen vlinders

Eén miljoen vlinders

Onze recensie

Vlinders… midden in de nacht ziet Stach ze voor het eerst rondfladderen. Het zijn er wel één miljoen! Wanneer Stach aan zijn ouders vraagt waar ze vandaan komen, wordt hij op pad gestuurd. Hij begrijpt er niets van. Waar komen die mysterieuze vlinders vandaan? Waarom moet hij op een geheime tocht door het woud? Onderweg ontmoet Stach vele dieren. Hij vraagt hen om raad. Maar niemand kan zijn vlinders zien. De oudere dieren herinneren zich wel dat ze ooit ook vlinders zagen… en waar die vlinders Stach naartoe zullen brengen. Dan ontmoet Stach iemand bijzonder. Het lijkt wel alsof Stach de vlinders plots heeft ingeslikt. Zitten ze nu in zijn buik? Jong en oud zullen gecharmeerd zijn door dit kleurrijke fladderige liefdesverhaal.

In dit prentenboek wordt het thema ‘liefde’ op een speelse, herkenbare en tegelijkertijd abstracte manier verhaald en getekend. Het gaat zowel over de liefde binnen een gezin tussen ouders en kind, waarbij de ouders hun kind moeten loslaten zodat het de ruimte en vrijheid krijgt om zelfstandig te worden en op te groeien. En bij dat groeiproces hoort natuurlijk ook de liefde tussen twee partners, die met vlinders in de buik wordt ontdekt en openbloeit tot een situatie waarin alles is en voelt zoals het hoort te zijn. De onwetende en onzekere zoektocht naar het volwassen worden, het najagen van een enge, maar tegelijk mooie droom, de kriebels in de buik en de vrijheid worden prachtig veruiterlijkt in de vlinders die op de kleurrijke bladspiegels dansen.

Het verhaal is makkelijk te volgen en oncomplex, terwijl de gelaagdheid en de diepere boodschap, die zowel in de woorden, als tussen de regels en in de illustraties verstopt zit, een universeel thema en ingewikkelde materie beleesbaar en bespreekbaar maken. Het verhaal is herkenbaar en tegelijk raadselachtig en onvoorspelbaar. Om dan toch te eindigen in het gekende beeld van liefde: vlinders in de buik. De dieren, voorgesteld als mensen, bevorderen diezelfde herkenbaarheid voor jonge lezers. Een fijn prentenboek over opgroeien, loslaten, verliefd worden en weer thuiskomen. Voor jong en oud met vlinders en leeskriebels in en rond het hoofd (en misschien ook in de buik)!

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur