Een jaar in één dag

Een jaar in één dag

Onze recensie

Het meisje Fleur slaapt als het verhaal begint. Die dag beleeft ze een wonderlijk avontuur. Samen met haar hondje Tumtum reist ze door de vier seizoenen en dat op één dag.

Eerst komt ze terecht in een schitterend lentefeest. De natuur staat in bloei. Kinderen dansen en plukken bloemen. Ze maken kransen. Het is tijd om paaseieren te zoeken. ’s Middags wordt het warmer. De zomerzon straalt met volle kracht. Een onweer verstoort de lome stilte. Als de onweersbui voorbijtrekt is het tijd voor de oogst. Het graan kleurt goudgeel en aan de bomen groeien glanzende appels. Maar dan vermindert het licht. De bladeren vallen van de bomen. De herfst komt er aan. De vogels vertrekken naar het warme zuiden. Het wordt nog kouder. Gelukkig is Fleur vlak bij het huis als het begint te sneeuwen. Vlug naar binnen om weer warm te worden. En dan een sneeuwpop maken. Dat hoort bij de winter.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is de muziek van Vivaldi. Op elke pagina kan je een muzieknoot indrukken om een kort fragmentje te horen uit De Vier Jaargetijden van Vivaldi. De verschillende stukjes zijn goed gekozen en de opname klinkt bijzonder helder. Echt een klein wonder om klassieke muziek zomaar in een prentenboek te verbergen. De kleurige platen vormen ook een soort zoekboek. Er is heel veel te zien en samen met kinderen kan je dieren en planten benoemen of gewoon uitzoeken wat er bij elk seizoen hoort. Een jaar in één dag is een feestelijk boek om jonge kinderen vertrouwd te maken met het wonder van de natuur én de taal van de muziek. Echt een aanrader voor muzikale ouders en grootouders.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur