Een dag in de haven

Een dag in de haven

Onze recensie

Havens zijn drukke en levendige plekken. Altijd is er bedrijvigheid en blijven mensen aan de slag. Schepen van allerlei formaat varen aan en af: grote passagiersboten, vrachtschepen, die aanleggen, lossen en laden. En daartussen vissersboten en kleine plezier- of vakantiebootjes. Die bedrijvigheid brengt Britta Teckentrup op een spannende en speelse manier in kaart. Het boek laat zien dat het eigenlijk nooit rustig is in de haven.

Het kijkboek start in de vroege ochtend. Bella de hond is met zijn baasje op stap. Bjorn Beer komt aan met zijn schildersezel. De zeilers maken zich op voor een dagje varen.

Om 10.00 uur is het al aardig druk op de kade. De vissers verkopen hun vangst, de bezoekers slenteren rond en zoeken uit hoe ze de dag kunnen doorbrengen. Auto’s en fietsers schuiven aan bij een overzetboot. Om 12.00 uur wordt er stevig gewerkt. Containers worden op een vrachtschip geladen en de baggeraars zijn aan de slag. De Hazenkinderen vieren feest op een boot. Om 14.00 uur regent het pijpenstelen. De paraplu’s worden boven gehaald. De schilder pakt haastig zijn spullen in. Een reddingsboot haalt een drenkeling uit het water. Om 17.00 uur ziet alles er weer fris uit. Op de feestboot zijn tafeltjes gedekt. De Hazenfamilie maakt een rondvaart in de haven. Om 20.00 uur zitten de terrasjes vol.Wat doet de Hazenfamilie nog zo laat in de haven? Dat weten we aan het einde van het boek: ze vertrekken met een grote boot op reis. Om 22.00 uur vaart het cruiseschip uit, maar het is nog steeds druk in de haven. Ook ‘s nachts werken de havenarbeiders en blijft de politie op post. Een dag in de haven is een zoekboek.

Puntige vragen sturen oud en jong bij de zoektocht op weg. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat je zelf verder verzint wat er gebeurt met de personages, die je op de achterflap leert kennen. Het zijn dieren die zich als mensen gedragen. Ze hebben leuke namen en attributen: Kapitein Nemo, Ad en Astrid Visser, matrozen, kraanmannen, een schilder met zijn ezel. De klok is een ander terugkerend element. Op elk uur van de dag gebeuren er andere dingen. Het havenboek bevat veel nieuwe en ongewone elementen. Kinderen verkennen via dit boek een minder vertrouwde wereld. Het boek biedt extra mogelijkheden voor wie tijdens een uitstap of in de vakantieperiode een havenstad bezoekt. Kinderen die graag met boten, auto’s en kranen spelen kunnen in dit boek heel wat ideeën opdoen.

– Door Rita Ghesquiere –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur