Een beetje veel

Onze recensie

Heb jij zo wel al eens een keertje de laatste chips opgegeten terwijl je wist dat je er eigenlijk al genoeg op had? Of heb je al ‘ns toch weer een extra paar schoenen gekocht terwijl je wist dat je er eigenlijk meer dan voldoende hebt? Sta je soms langer onder de douche dan je zelf verantwoord vindt?

Dan weet je vast hoe Eekhoorn zich voelt. Eekhoorn is een perfect geïllustreerd, aaibaar diertje. Hij begrijpt heel goed dat hij niet zomaar alle dennenappels, naalden en takken van de boom moet opsouperen. Dat is niet nodig, want Eekhoorn kan best zonder al die overvloed. Het is ook niet wenselijk, want de boom heeft er geen baat bij. De boom zorgt voor Eekhoorn, en dus wil Eekhoorn ook zorgen voor de boom, hem behandelen als goede vriend.

Maar tussen droom en daad staat soms honger in de weg, of toch een beetje trek, of misschien een beetje een gebrek aan zelfbeheersing. Eentje kan vast geen kwaad. Een tweede vast ook niet. Hop, kom, nog een.

Dit verhaal pakt in weinig woorden, veel sprekende beelden en de nodige luchtigheid de spanning vast tussen Eekhoorns geweten en hebzucht, zijn reflectie en impulsiviteit en zijn pogingen tot zelfbegoocheling. Die draaien er ultiem op uit dat Eekhoorn zichzelf vergaloppeert, met toch relatief desastreuze gevolgen. Zo kan dit boek, zeker dankzij het zetje op de laatste bladzijde, een gesprek opstarten over bevrediging en overdaad.

 

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur