Dit of dat? Een boek waarin kinderen mogen kiezen

Onze recensie

Wat een origineel idee en wat een uitnodigende aanpak! Die aanpak nodigt niet alleen uit om samen te lezen, maar ook om te kriebelen en te knuffelen, te strelen en te snuffelen. Op de tegenoverliggende pagina’s krijgt het kind telkens twee vragen voorgeschoteld, waarbij het mag kiezen wat het zelf het liefste wil. Een voorbeeld: ‘Trommel ik op je rug en zeg jij ‘AAAAA’?// Of trek jij een gekke bek en aap ik hem na?

Voor de jongste peuters (pas 2 jaar) bevat het boekje woorden en vragen die best wel moeilijk zijn, zoals ‘is je arm mijn basgitaar?’ of ‘Sluit ik je in mijn armen en breek je eruit?’ Maar is het niet net een van de grote voordelen van voorlezen dat die de taalontwikkeling stimuleert en nieuwe woordjes bijbrengt? Dat gebeurt hier op een extra aantrekkelijke manier dankzij rijm en ritme. Al kon dat ritme af en toe strakker, wat je merkt als je regels als de volgende hardop ritmisch wil voorlezen: ‘Masseer je elke vinger en tel je tot tien?// Of krijg je liever een pruttelzoen misschien?’ Een keer kon ook de woordkeus preciezer: ‘of sluipt (??) mijn hand over je huid als een spin?’ Maar laat dat de pret niet bederven. Over het algemeen zijn de regels een plezier om voor te lezen en passen ze perfect bij de gevoelens die ze oproepen.

Dit stevige kartonboek is stijlvol uitgegeven met sprekende en expressieve prenten in zwart en wit. Inleiding en slot laten een moeder met kind zien in een fauteuil met een boek, de figuren bij de keuzevragen zijn afgebeeld als dieren: papegaaien, pinguïns, koala’s, inktvissen (extra geschikt om te omarmen), aapjes, poesjes, panda’s en beertjes. Dat die keuze niet toevallig is, ontdek je meteen op de prenten.

Dit of Dat? Als ik mag kiezen, dan wordt dit boekje een favoriet voorlees- en knuffelboek voor (groot)ouders en peuters, grote en kleine broers of zussen en voor al wie van boeken en knuffels houdt.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur