Dingen die ik niet over schapen wist

Onze recensie

Luan heeft iets heel stoms gedaan, samen met enkele vrienden. Als straf stuurt zijn vader hem met zijn oma op vakantie, in haar gammele auto door de woestijn. Die oma kent hij nauwelijks én om het nog erger te maken, wordt zijn gsm afgepakt. Het belooft dus de saaiste vakantie ooit te worden. Dat verandert als hij het meisje Lana leert kennen én het schaap Dolores, volgens Lana het ‘depressiefste schaap van de wereld’. Luan beslist het dier te redden van de slacht en ontvoert het. Als zijn oma het te weten komt, reageert ze helemaal anders dan verwacht, waardoor meteen ook het ijs tussen hen beiden gebroken is. Hun roadtrip wordt onvergetelijk, zeker wanneer Luan ontdekt hoe ‘apart’ zijn oma is, een ontdekking die bovendien iets blootlegt over de ‘apartheid’ in de Zuid-Afrikaanse samenleving.

Genoeg interessante thema’s voor een boeiend verhaal, dat bovendien heel vlot leest door de mix van emoties en humor. Die humor steekt niet enkel in de situaties (Luan heeft een bijzonder talent om in de problemen te raken), maar ook in de manier waarop hij zichzelf typeert: ‘Geweldig. De dag dat je oma je moet vertellen hoe je indruk moet maken op een meisje, ben je echt een hopeloos geval.’ De rake manier waarop Jacobs Luans gedachten verwoordt is trouwens een van de sterkste kanten van het boek. Zo heeft hij voor zichzelf beslist gebruik te maken van zijn ‘recht om te zwijgen’ in het gezelschap van zijn oma en typeert hij messcherp zijn gezin in contrast met dat van Lana wanneer die met z’n drieën tegelijk besloten leken te hebben een grapje te maken: ‘Dat krijgt mijn familie nooit voor elkaar.’ Ook zijn verliefde gevoelens worden heel herkenbaar onder woorden gebracht, van verlangen over onzekerheid tot gelukzaligheid.

Boeken voor tieners met een vleugje fijne, relativerende humor: ze zijn bijzonder zeldzaam. Alleen daarom al is Dingen die ik niet over schapen wist meer dan de moeite waard. Dat het ook een gevoelvolle én kritische kijk op het leven biedt is mooi meegenomen.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur