dikke vrienden

Dikke vrienden

Onze recensie

‘Das?’ vraagt Eekhoorn. ‘Hoe voelden wij ons gisteren?’ ‘Chagrijnig.’ ‘En eergisteren?’ ‘Toen hadden we ruzie.’ ‘Waarom hadden we ruzie, Das?’ ‘Ach, dat weet ik niet meer, Eekhoorn. We waren gewoon…’ ‘Chagrijnig, Das, precies! Wij zijn namelijk al dagen chagrijnig, jij en ik. En vanochtend was ik het weer.’ Das en Eekhoorn zijn dikke vrienden. Ze wonen in het bos en brengen in de winter elke dag samen door. Alle andere dieren zijn dan weggetrokken of doen een winterslaap, dus zijn ze op elkaar aangewezen.

Zoals alle vrienden hebben ze veel pret en doen ze alles om elkaar te helpen. Das en Eekhoorn zijn tegelijkertijd ook erg verschillend. Das is rustig en leest graag eens een boek. Eekhoorn heeft een stuk meer energie en gaat graag op avontuur. Daardoor ontstaan er uiteraard ook wel confrontaties. Zo bijt Eekhoorn bijvoorbeeld in Das zijn staart en gooit hij een vaas van Das stuk, zodat Das iets te schrijven zou hebben in zijn brief naar Beer. Uiteraard vindt Das dit, ondanks Eekhoorns goede bedoelingen, absoluut niet leuk. Echter, zoals het goede vrienden betaamt, maken ze het ook altijd weer goed. Das en Eekhoorn ervaren heel wat emoties die niet altijd even eenvoudig zijn om mee om te gaan. Ze slaan zich samen toch overal door; door elkaar op hun eigen, soms onhandige manier te helpen.

En zo hoort het ook bij vrienden. Je weet misschien niet altijd wat de juiste woorden zijn, of wat er van je wordt verwacht. Er gewoon zijn voor elkaar, zonder die juiste woorden, volstaat voor echte vrienden, en dat is wat dit boek ons duidelijk maakt.

De illustraties van Elisah De Bruycker weerspiegelen perfect de gevoelens van de verhalen, daarnaast ook de karakters van de twee hoofdpersonages, en vormen daardoor een ideale aanvulling op de verhalen. Dikke vrienden is een bundel vol mooie (voorlees)verhalen over een warme vriendschap waarin ruimte is voor verschillen en ook voor kleine confrontaties zo nu en dan.

– Door Ilse Janssen –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur