zus van sinterklaas

De zus van Sinterklaas

Onze recensie

De zus van Sinterklaas is een alternatief Sinterklaasverhaal. In dit boek is de sint weliswaar oud, woont hij in Spanje omringd door zijn vele pieten, maar hij heeft ook een tweelingzus Klaasje.

Klaasje is stiekem jaloers op haar broer. Ze droomt er van om voor een keer zijn plaats in te nemen, op het paard Amigo te rijden en de blije gezichten van de kinderen te zien. Met een mooie pruik en de kleren van de sint, moet dat kunnen. Maar de sint wijkt niet. Klaasje moet dus de grote middelen inzetten. Samen met haar trouwe Rosita krijgt ze het voor elkaar om de sint en zijn hoofdknecht in een torenkamertje op te sluiten.

De verdere voorbereidingen lopen vlot en de meeste pieten geloven dat de oververmoeide sint in een leuk hotel uitrust. Na een vermoeiende reis komt de stoomboot aan in Nederland. De intocht verloopt schitterend tot er plots een man opduikt die zichzelf Sinterklaas noemt. Is dat een oude verwarde man of toch de echte sint ? Door een kleine fout wordt Klaasje ontmaskerd. ’s Avonds mogen broer en zus het uitleggen tijdens het journaal en gelukkig leggen ze snel hun gekibbel bij. Terwijl het pietendebat nog niet helemaal geluwd is, zoomt De zus van Sinterklaas in op een ander gevoelig punt: de sint beweegt zich in een mannenwereld waar vrouwen weinig aan bod komen.

Klaasje, de zus van de sint is minder traditioneel. Ze heeft oog voor diversiteit en zet een reeks meisjespieten aan het werk, maar ook een Piet met één been, een dove Piet, en een Piet in een rolstoel. Uit het hele verhaal blijkt dat ze best als hulpsint aan de slag kan. Ze houdt van paardrijden en gedraagt zich flink op de boot ook als ze even zeeziek wordt. De auteur respecteert het Sinterklaasgeloof.

Het boek is spannend en avontuurlijk. De echte sint weet te ontsnappen en zijn zus wordt ontmaskerd. De zus van Sinterklaas is een leuk voorleesboek voor thuis en op school. Het verhaal is vrij complex en daarom vooral geschikt voor iets oudere kinderen. De 18 korte hoofdstukjes vormen elk een afgerond geheel. Leuke illustraties vaak met grappige details ondersteunen de tekst. Een mooi en vrolijk boek om samen uit te kijken naar de komst van de Sint.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur