De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Onze recensie

De wereld van Sofie vertelt hoe het meisje Sofie op een dag na school thuiskomt en een geheimzinnig briefje in de brievenbus vindt. Op dat briefje staat slechts één vraag: ‘Wie ben jij’?

Terwijl Sofie haar hoofd breekt over het antwoord op die op het eerste gezicht toch wel eenvoudige vraag, belandt er al een nieuw briefje voor haar in de brievenbus. Na een paar korte vraagjes op kleine witte papiertjes ontvangt ze een langere brief waarin de mysterieuze afzender van de brieven haar uitlegt dat hij haar een cursus filosofie wil geven. Zo gaat het een hele tijd door: Sofie blijft elke dag vragen en cursusdelen ontvangen en komt heel wat te weten over allerlei verschillende filosofische stromingen, van de oude Grieken over Spinoza, Berkeley en Kierkegaard tot de moderne tijd.

Om te voorkomen dat haar mama nieuwsgierig wordt, bewaart Sofie alles in ‘Het Hol’, haar geheime schuilplaats in de tuin. Bovendien is Sofie een heel nieuwsgierig en dapper meisje. Ze wil natuurlijk te weten komen wie haar die brieven elke dag brengt… Eerst ontdekt ze dat een goed afgericht huisdier de trouwe bezorger van haar post is. Daar neemt ze echter geen genoegen mee, ze gaat op zoek naar de persoon die de filosofiecursus voor haar opstelt. Ze moet een beetje geduld hebben, maar gaandeweg komt ze meer en meer over hem te weten. Naast informatie over de geschiedenis van de filosofie ontvangt Sofie ook regelmatig stukken die te maken hebben met een zekere Hilde, een meisje waar Sofie tot voor kort nog nooit van had gehoord. Gesteund door haar nieuwe kritische manier van denken probeert Sofie als een echte detective de mysteries van de werkelijkheid en van haar eigen leven te ontrafelen…

De wereld van Sofie geeft de lezer een overzicht van de filosofische stromingen vanaf het ontstaan van de eerste natuurfilosofen in Griekenland tot de moderne tijd. Dankzij de heldere uitleg en de gerichte vragen die je ‘voorbereiden’ op een bepaalde filosofische stroming of de opvattingen van een specifieke filosoof krijg je als lezer inzicht in de filosofie. Meer dan enkel een historisch overzicht te geven van de stromingen spoort het boek aan om mee na te denken over de vragen die Sofie in het verhaal voorgeschoteld krijgt. Je denkt met haar mee en probeert samen met haar het mysterie op te lossen.

De wereld van Sofie is dus niet zomaar een roman die je toevallig ook wat interessante weetjes geeft over filosofie; het is een boek dat je echt aanzet om zelf te filosoferen en kritisch na te denken. De wereld van Sofie is spannend, meeslepend en een tikkeltje mysterieus. Bovendien maakt de integratie van een roman en filosofische informatie het tot een bijzonder geheel. En in het boek steken ook heel wat herkenbare elementen voor jonge lezers zoals op zoek zijn naar jezelf, vriendschappen, onzekerheid over je uiterlijk…

Karen Bergen

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur