De vraag van olifant

De vraag van olifant

Onze recensie

Eén keer per jaar klimt iedereen op de heuvel voor een grote vergadering waarop moeilijke vragen behandeld worden. Dit jaar is de vraag van olifant aan de beurt: ‘Ik zou graag willen weten hoe je weet dat je … Hoe je je voelt als je… Ik bedoel: hoe weet je dat je van iemand houdt?’

Als moeilijke vraag kan dat al tellen, en de mier, die de vergadering voorzit, schrijft de vraag van olifant dan ook prompt in het boek met moeilijke vragen. En dan passeert er een bonte stoet van dieren, natuurelementen en mensen die allemaal hun antwoord geven. Sommige van die antwoorden zijn zeemzoete clichés, maar de meeste zijn leuk gevonden. Een voorsmaakje, opgetekend uit de mond van een appel: ‘Als ik mijn liefste zie, ga ik blozen.’ Die bonte stoet van aanwezigen is in de illustraties van Kaatje Vermeire nog een pak uitgebreider dan in de tekst. Het krioelt van de verliefde stokstaartjes, marmotten, papegaaiduikers, kikkers, ganzen en flamingo’s, die het duidelijk te druk hebben met elkaar om een antwoord te geven op de vraag van de olifant. Daden zeggen soms meer dan woorden. Alle aanwezigen op de vergadering nemen rustig hun tijd om te vertellen over de liefde, of gewoon live te tonen hoe de liefde eruit ziet. Behalve eentje dan: de mier.

Net als in de bekende fabel over de krekel en de mier van Jean de la Fontaine, is de mier in De vraag van olifant een nijverig, maar haastig en betweterig beestje. In de fabel haalt het naarstige insect haar gelijk, maar in het boek van Leen van den Berg en Kaatje Vermeire is de mier degene die de bal volledig misslaat. Ze onderbreekt de antwoorden van anderen om de vergadering sneller vooruit te laten gaan en trekt een sceptische snoet als oma vertelt dat ze gedichten leest voor opa, die er niet meer is.

Zelfs aan het einde van het verhaal heeft de mier nog altijd niet begrepen wat de anderen nu probeerden te vertellen: ‘[De mier] haastte zich weg en begreep niet waarom ze zich opeens zo alleen voelde.’ En daarmee zijn we aanbeland bij de belangrijkste boodschap in dit boek: als er iets is, dat de liefde niet verdraagt, dan is het haast. Dus ga er rustig bij zitten, en neem de tijd om van De vraag van olifant te genieten.

– Door Line Leys –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur