De vloek van de kraaientoren

Onze recensie

Betty is een dertienjarige spring-in-het-veld. Ze woont op het eiland Kraaiensteen samen met haar oma Bonny, haar oudere zus Flis en een jonger zusje Charlie. Betty droomt van verre avonturen. Op Halloween  beslist ze om samen met haar jongere zusje de veerboot te nemen voor een eerste, groot avontuur. Maar de boot raakt in moeilijkheden door een plotse, dichte mist. Opeens zit ook oma in de boot. Zij dwingt de veerman terug te keren.

Wanneer iedereen weer veilig thuis rond de haard zit, onthult oma de familievloek. De zussen  kunnen Kraaiensteen nooit verlaten. Doen ze dit wel, dan zullen ze vóór zonsondergang sterven. Om het leed wat te verzachten, erft elke zus een magisch voorwerp. Betty is vast besloten om de vloek te verbreken. Hierdoor komen de drie zussen terecht in een bloedstollend avontuur. Dit boek is het eerste deel uit een trilogie. De twee volgende delen zijn nog niet naar het Nederlands vertaald, maar dit eerste boek is al meteen veelbelovend. Het is meeslepend en spannend vanaf de eerste bladzijde.

De verhaallijn is mooi opgebouwd. De lezer beleeft alles vanuit Betty’s perspectief. Wanneer het nodig is voor de verhaallijn, volgt een terugblik naar het leven van Sorsha, de oorsprong van de familievloek. Deze twee verhalen vloeien naadloos in elkaar. Het boek is vrij dik (361 blz.) maar dit merk je niet, want de gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op. Door de vele dialogen leest het boek erg vlot. De auteur hanteert ook een beeldende schrijfstijl: “Zijn vlezige vuist was bijna zo groot als zijn hoofd, dat zo kaal was als een luis.” (p.157) “… en wieken die er machteloos bij hingen, als gebroken vogelvleugels.” (p.300)

Het belangrijkste thema in het boek is de zusterliefde. De liefde van de drie zussen Weddersinne staat in tegenstelling tot het gebrek aan liefde tussen Sorsha en haar zus. De zusjes Weddersinne komen omwille van elkaar in moeilijkheden, maar komen er dankzij elkaar weer uit. Het gekibbel, de jaloezie en het gevoel van samenhorigheid tussen de meisjes zijn erg herkenbaar voor al wie zussen of broers heeft. Ook de karakters van de drie zussen zijn sterk getypeerd. Achteraan in het boek plaatste de auteur nog een leuk testje. Daarmee kan je bepalen op welke van de drie zussen je het meeste lijkt. Vooraan in het boek staat een kaart waarop je de avonturen van de zussen kan volgen.

De vloek van de kraaientoren is een spannend fantasieverhaal. Ik ben benieuwd naar de twee volgende delen.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur