De vlindertheorie

De vlindertheorie

Onze recensie

Het verhaal speelt zich af tijdens de zomervakantie. Lien en Linn zijn beste vriendinnen. Op een warme zomerdag voelen ze zich allebei tot dezelfde jongen aangetrokken. Ze besluiten een weddenschap af te sluiten. Elk moeten ze drie opdrachten vervullen. Wie de opdrachten het beste heeft uitgevoerd, mag met de jongen uitgaan. Op het eerste gezicht niet zo speciaal, tot blijkt wat voor soort opdrachten ze voor elkaar in petto hebben. Lien moet haar konijn, Sam, verkopen. Sam is echter niet zomaar een konijn, Sam is altijd Liens luisterend oor geweest als ze het moeilijk had. Sam is degene aan wie ze altijd haar verhaal kwijt kon. En Linn moet een uur lang topless gaan zwemmen in de Plas, een plaatselijke vijver waar de jongeren hun zomerdagen doorbrengen. Zo gaan ze steeds verder, tot het op een bepaald ogenblik misgaat…

Het verhaal wordt, met behulp van flashbacks, vanuit Liens standpunt verteld. Het eigenlijke verhaal begint vanaf het moment dat Lien opgenomen wordt in een psycho-medisch centrum voor jongeren. Haar ouders hebben haar laten opnemen omdat ze zichzelf niet zo’n raad weten met hoe ze met hun dochter moeten omgaan. Liens therapeute, Els, probeert dagelijks met Lien te praten om erachter te komen wat er juist is gebeurd. Tijdens die sessies, waarin Lien eigenlijk niets aan Els vertelt, maar nadenkt over de gebeurtenissen, krijgen we dan steeds een stukje te zien van de verhaalpuzzel. Ook Natasja, een ander meisje dat opgenomen is, peutert stukjes van het verhaal los. De vlindertheorie is geen gewoon verhaal over vriendschap.

De auteur wil aantonen dat niet elke vriendschap per definitie enkel goed is, en dat je uit liefde vaak dingen doet die je beter niet of anders zou doen. Die liefde is daarom niet minder oprecht. Lien en Linn zijn echt hartsvriendinnen, maar hun vriendschap heeft op beide een destructief, dus geen opbouwend effect, zoals algemeen van vriendschap wordt verwacht. Het verhaal gaat ook over keuzes maken. En dan vooral keuzes die je – als tiener – eigenlijk niet kunt maken. Niet omdat er niet echt een keuze is, maar omdat het alternatief in jouw ogen geen optie is. Lien moét Sam niet verkopen. En toch voelt ze zich alsof ze geen keuze heeft, omdat het niet doen hetzelfde zou zijn als toegeven aan Linn dat ze gewonnen heeft. Als tiener kun je vaak onvoldoende relativeren om de juiste keuze te kunnen maken. Het verhaal is mooi geschreven en is erg meeslepend. Telkens wordt er een klein stukje van de puzzel prijsgegeven. En hoe meer je te weten komt, hoe meer je nog wilt ontdekken. Een mooi, maar niet altijd even makkelijk verhaal, over de donkere kant van vriendschap.

– Door Ilse Janssen –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur