De verhalendief

Onze recensie

Kinderboeken over lezen en boeken zijn er in overvloed. Af en toe komt er eentje boven drijven en dat mag je hier letterlijk nemen.

Het verhaal begint wanneer een van Olivia’s bibliotheekboeken in zee valt en naar ‘de donkere diepte’ zinkt, waar het de aandacht trekt van een reusachtige octopus. Wanneer dat monster erachter komt dat mensen die ‘vreemde dingen’ behandelen alsof het kostbare schatten zijn, begint het boeken te stelen waar het maar kan. Iedereen is boos en bezorgd, maar niemand durft iets te ondernemen, behalve … Olivia. Geïnspireerd door haar boekenhelden, wordt ze een ‘piratendetectiveontdekkingsreiziger’ en vindt ze uiteindelijk ook de boekendief, die erg bang voor haar blijkt te zijn. Olivia leert hem een les, waarna hij van verhalendief verandert in verhalenverteller, de beste die er is.

Het verhaal bevat genoeg spanning en humor in woord en beeld om kinderen geboeid te houden. Het begin, waarbij het boek overboord valt en begint ‘te zinken,/ te zinken,/ te zinken,/ naar de donkere diepte’ sleept je meteen mee. De daarop volgende illustraties, waarop het wezen van alles probeert te doen met het boek,  zijn echt grappig. Spannende en grappige momenten wisselen ook verder mekaar af, versterkt door lichte en donkere kleuren. Zo blijft de vaart in het verhaal.

De kernboodschap, verwoord door Olivia, is meer dan waardevol: ‘Een boek is een schat en verhalen zijn er om te delen met IEDEREEN’. Alleen hoefde die niet zo expliciet en herhaaldelijk in de verf gezet te worden. De tekst mocht voor mij niet alleen minder expliciet, maar ook eenvoudiger en concreter. Nu klinkt de vertaling af en toe nodeloos abstract en zelfs een tikkeltje gezocht in zinnen als ‘Het verbijsterde hem hoe blij Olivia werd van dat vreemde ding’ of ‘en ze trotseerde vreemde nieuwe landen’. Anderzijds bevat de tekst bij momenten ook klankspel dat extra leuk is om voor te lezen, zoals de ‘poëzie van papegaaiduikers’.

Een spannend verhaal met grappige momenten, waarin je letterlijk en figuurlijk van bij het begin kunt wegduiken en na een kleurrijk avontuur weer uit kunt opduiken, nog nagenietend van het warme pleidooi voor de kracht van verhalen … wat wil je nog meer.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur