De verboden stad. Wereldspionnen

Onze recensie

Bij het begin van dit derde boek in de reeks wereldspionnen, vinden we de vijf jonge spionnen terug in Londen. Ze zullen er een gedurfde inbraak plegen om afluisterapparatuur weg te halen. Dat is pas het begin van een spannend avontuur, waarin ze het weer moeten opnemen tegen de criminele groep Umbra. Deze keer trachten de misdadigers aan nucleair materiaal te komen door een Noord-Koreaanse kernfysicus in hun kamp te krijgen. Uiteraard willen de wereldspionnen hier een stokje voor steken.

Ook dit derde boek stelt niet teleur. Het is even spannend, even goed geschreven en zit even ingenieus in elkaar als de vorige boeken. Ik had opnieuw last om het boek weg te leggen en niet meteen door te lezen tot de laatste bladzijde.

Je kan zonder moeite inpikken als je de twee eerste boeken niet las. De vijf wereldspionnen worden één voor één voorgesteld op het einde van het boek. Doorheen het boek worden ook de andere personages en de gewoontes in de groep duidelijk. Elk individu wordt gewaardeerd voor zijn eigen unieke talenten. Natuurlijk zijn er soms spanningen in de groep, maar die worden op een erg volwassen manier opgelost. Moeder (een oud MI 6-spion) geeft de spionnen nog steeds goede raad op rijm mee, zoals: “Wordt je stem niet gehoord, probeer dan een zwijgend woord.” (p.241) Met deze leuze wil hij de spionnen aansporen om buiten de gebaande paden te denken en problemen op een creatieve manier op te lossen.

Opnieuw is het boek geschreven vanuit het gezichtspunt van de auteur, maar dit keer refereert de auteur niet aan bekende namen of wetenswaardigheden. Hij beschrijft wel enkele bekende plekken in Moskou en China, waardoor de lezer een aantal culturele weetjes voorgeschoteld krijgt. Het verhaal dendert voort in 46 korte hoofdstukken en houdt de aandacht vast van de eerste tot de laatste bladzijde.

Hou je van een goed detectiveverhaal? Dan is dit boek (en de hele reeks) zeker een aanrader!

Lut Vandersaspoilden

 

Weetje: Op de Engelstalige website https://www.jamesponti.com/ kom je meer te weten over de wereldspionnen en de boekenreeks.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur