rode appel

De rode appel

Onze recensie

Kleine Natsumi wil een appel eten boven op de heuvel. Maar oh jee, de appel glipt uit haar handen. Hij rolt holderdebolder naar beneden, voorbij Konijn en Eekhoorn. Beide dieren willen Natsumi helpen. Ze hollen dan ook samen met haar achter de appel aan. Tevergeefs. De appel gaat veel te snel. Natsumi, Konijn en Eekhoorn steken nog een tandje bij, maar ze gaan over kop en rollen met de appel de heuvel af.…totdat ze tegen de rug van Beer vallen.

Beer draait zich verbaasd om. Natsumi, Konijn en Eekhoorn houden hun adem in. Maar Beer is volledig in de ban van de appel. Met zijn allen bekijken en besnuffelen ze die heerlijke rode vrucht. Wat ruikt hij lekker. Alle vier nemen ze een grote hap en de zaadjes stoppen ze veilig onder de aarde. Wie weet komt er wel een boom van met lekkere rode appels.

De Japanse kinderboekenmaker gebruikt zwart-wit tekeningen met een enkele kleurvlek: de rode appel. De tekst is bescheiden: één of twee regels. In dit hele boekje is simpelheid troef en hierin ligt ook juist zijn kracht. Zonder afleiding van teveel tekst en teveel beeld drukt de boodschap ‘elkaar helpen en delen’ zich door. Voeg hierbij nog de lieve snoetjes van de personages en je hart rolt met hen mee de heuvel af.

Elke Beckers

 

Meer weten

Kazuo Iwamura is een Japans illustrator. Hij heeft al meer dan 25 kinderboeken op zijn naam staan. In Frankrijk en Duitsland verkreeg hij bekendheid omwille van zijn verhalen over De familie Muis. Dit specifieke boekje is een Japanse klassieker. Er zijn enkele you-tube filmpjes over en van Kazuo Iwamura. In een daarvan (Japans met Franse ondertiteling) vertelt Kazuo Iwamura over zijn museum (!).

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur