De nietsmachine

Onze recensie

Druk druk druk! Iedereen heeft het altijd zo druk. Ook professor Pruts is altijd bezig met uitvinden. Hij doet erg zijn best, maar zijn uitvindingen werken nooit. Op een dag wordt hij ontslagen bij het Bureau Voor Bijzonder Belangrijke en zeer Nuttige Uitvindingen.  Maar de professor geeft niet op en gebruikt zijn talenten. Hij komt op de proppen met een zeer nuttige uitvinding : de Nietsmachine, een machine die helemaal NIETS doet. “Want,” zo zegt de professor, “NIETS moet ook gedaan!” Hij verkoopt zijn machine aan mensen die het altijd heel druk hebben en die geen tijd hebben om niets te doen. De professor doet hen plots beseffen dat dit ‘niets’  ook  moet gedaan worden!

Het boek haalt een erg actueel onderwerp aan. Maken we als ouders zelf nog genoeg tijd om eens niets te doen? Hebben onze kinderen nog de gelegenheid om zich eventjes gewoon te vervelen en creatief op zoek te gaan naar een leuke invulling van hun tijd? Of plannen we alles minutieus voor hen?

Dit grappige verhaal kan jong en oud aanspreken. Professor pruts is een uitvinder van niets. Dus vindt  hij ook een Nietsmachine uit.  Wellicht zullen niet alle jonge lezers die woordgrapje snappen, maar leuk gevonden is het wel.

De humoristische toon van dit verhaal wordt nog versterkt door de grappige illustraties. Die bestaan uit collages, samengesteld uit een veelheid aan kleine voorwerpen uit het dagelijkse leven. Heel herkenbaar voor kinderen, dus. Hoe langer je naar de tekening kijkt, hoe meer (grappige) details je opmerkt. Het maakt de bladspiegel soms wel erg vol, maar kinderen houden ervan om op zoek te gaan naar kleine, leuke details.

Een boek om gezellig mee weg te kruipen en om er  heel lang en uitgebreid  in te kijken.

Lut Vanderaspoilden

De auteur, Stefan Wolters, illustreert ook zelf kinderboeken, maar dit boek liet hij illustreren.
Stefan is zelf mede-eigenaar van een kinderboekenwinkel in Nederland en speelt kindertheatervoorstellingen met het kindertheater Kaboem. Ook speelt hij poppenkast bij zijn eigen en andere prentenboeken.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur