De NEEhoorn en de Slangzaam

Onze recensie

Benieuwd of dit tweede boek over de Neehoorn het succes van het eerste zal weten te evenaren. Alle personages uit het eerste deel spelen opnieuw mee: behalve de Nee-hoorn die (anders dan zijn schattige soortgenoten) het liefste dwars ligt, zijn tegenpool de eigenwijze, bazige WELLES-prinses, de KUS-m’n-KONT-hond die overal lak aan heeft en de WAT-beer die overal vragen bij stelt. Voorwaar een origineel gezelschap dat geregeld voor grappig vuurwerk zorgt.

In dit boek ontmoet de NEEhoorn de Slangzaam, een slang die –jawel- het liefste alles langzaam doet en zich vreselijk verveelt. De NEEhoorn stelt allerlei spelletjes voor om de verveling te doorbreken, maar die vindt de Slangzaam allemaal maar niets. Geïrriteerd gaat de NEEhoorn ervandoor, naar de top van de Wonderlijke Vulkaan waar hij geniet van het prachtige uitzicht. Ook de lezers/kijkers kunnen zich vergapen aan het wonderlijke droomlandschap dat zich voor hun ogen ontvouwt op een uitklapplaat van vijf pagina’s. De NEEhoorn vraagt een toevallig voorbijvliegende Kaboutervogel om zijn vrienden te halen, zodat die mee kunnen genieten. Uiteindelijk komt zelfs de Slangzaam mee.

Veel verhaal moet je in dit boek niet verwachten, de gebeurtenissen hangen losjes aan mekaar. Het gaat vooral om de speelse taal  (met spelletjes als verveelt/vervelt, vondsten als ‘hij slangelde achter hen aan’ en natuurlijk de namen van de personages), knap vertaald door Jaap Robben, die eerder al zijn pluimen in het genre verdiende met nonsensikale gedichten. Achter in het boek vind je nog enkele extra’s om de creativiteit te prikkelen: een pagina uit het vriendenboek van de NEEhoorn die je zelf kan invullen naar het voorbeeld van de Slangzaam, fantastische dieren met namen als de Koolmeesterdief, het Gokstaartje en de Hygiëna, elk voorzien van een tekstballon die een voorzet geeft om zelf een verhaal te verzinnen en een Ladderspel. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met karikaturale figuren in dromerige decors en landschappen, neergezet met veel roze en lichtblauw.

Een knettergek boek voor wie van nonsens en ongebreidelde fantasie houdt.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur