De nachtlantaarns van meneer Makkelie

Onze recensie

Wat gebeurt er als een getalenteerde illustratrice 14 tekeningen maakt en aan 13 even getalenteerde schrijvers vraagt om hier een verhaal bij te verzinnen? Dan krijg je een pareltje dat je begeleidt op donkere winteravonden.

De rode draad door het boek heen zijn de nachtlantaarns die meneer Makkelie ronddraagt door de stad. “Het is stil. Er is geknipt, maar niemand heeft de schaar gehoord. Er wordt gevouwen, maar geritsel klinkt er niet. Er is een man. Hij vouwt mijn huis, hij plakt jouw huis en zet ze neer in onze straat. Maar er klinkt geen geluid. Er zijn lantaarns in de nacht. De vlammetjes zijn onze dromen. Ze branden fel, maar je hoort niets, geen voetstap in een steeg, geen boot die door wolken vaart, geen scooter op een slangenlijf, geen paard dat langs de hemel draaft. Niets. Want de deurtjes van de lantaarns zijn nog dicht. Heb jij wel eens niets gehoord, helemaal niets?’ In de nacht brengt meneer Makkelie de dromen rond.”

Eén voor één worden de lantaarns aangestoken. Bij elke lantaarn hoort een tekening, bij elke tekening een verhaal van een andere auteur. De tekeningen vullen elk een volledige bladzijde. De kleuren zijn warm en zacht. Telkens wordt de nacht of toch minstens de avondschemering gesuggereerd. Op de laatste prent komen details van alle andere prenten samen.

Ondanks de rode draad zijn de verhalen erg divers. Oemi gaat op zoek naar de hartjessnijder en vindt hierdoor vriendschap. Lilly is ervan overtuigd dat haar ouders haar adopteerden en dat ze in werkelijkheid een circuskind is. De vader van Pepijn kan toveren. Nelia krijgt te maken met een tandenfee, die geen cent onder haar kussen legt maar belevingen uitdeelt. Kwasi vergist zich van musical. Wat alle verhalen verbindt is de droom, de magie. In elk verhaal (of moet ik schrijven in elke droom) gebeurt wel iets magisch: vlinders kunnen dromen doen uitkomen, een bed hangt plots ondersteboven aan het plafond, een boerenpaard kan vliegen of spoken worden zichtbaar wanneer ze een nachthemd aantrekken. Het verhaal bij de eerste en laatste prent is geschreven door dezelfde auteur, als een cirkel die gesloten wordt.

De nachtlantaarns van meneer Makkelie is een prachtig boek om heerlijk bij weg te dromen.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur