mama’s van Sterre

De mama’s van Sterre

Onze recensie

De juf vraagt aan de klasgenootjes van Sterre wat voor werk hun papa doet. Sterre wordt zenuwachtig. Want ze heeft helemaal geen papa! Sterre heeft wel twee mama’s. Als de juf aan haar vraagt wat voor werk haar mama doet, weet ze niet goed welke mama de juf bedoelt. Haar klasgenootjes beginnen spontaan te lachen. Welke mama?

Je hebt toch maar één mama, gekkerd! Toch niet, want Sterre heeft twee lieve mama’s die goed voor haar zorgen. Ze heeft en hoeft dus helemaal geen papa. Misschien klinkt dat in het begin een beetje vreemd omdat het anders is. Maar anders is niet raar. Dat toont de juf al snel op haar eigen fantasierijke manier. Iedereen is anders. Dat is niet gek, dat is juist mooi.

Met dit prentenboek worden holebigezinnen op speelse en toegankelijke wijze in de kijker geplaatst. Steeds vaker komen jongere kinderen in de klas of school in contact met andere gezinssituaties. Het is niet altijd makkelijk voor hen om dit meteen te kaderen. Daaruit groeit bij leeftijdsgenootjes soms een onbedoeld onbegrip of negatieve verwondering, net als bij de klasgenootjes van Sterre. In dit kleurrijke prentenboek krijgen jonge lezers wel de nodige uitleg en wordt er op hun niveau ingespeeld op mogelijke spontane reacties die kinderen kunnen hebben bij dergelijke situaties waarin ‘anders zijn’ te snel bekeken wordt als vreemd, gek of grappig.

We maken daarbij kennis met een krachtig jong personage, Sterre, die in tegenstelling tot veel andere clichéverhalen niet ongelukkig is met haar twee mama’s en aparte situatie, maar net heel fier. Toch blijft ze herkenbaar en realistisch kwetsbaar in haar besef dat die situatie speciaal is. Maar met de juiste en nodige begeleiding van haar juf, laat ze de klas zien dat je ouders gewoon twee lieve mensen zijn die je graag zien en goed voor je willen zorgen. Of je nu één mama of één papa, een mama en een papa, twee mama’s of papa’s, of een pleegmama of -papa hebt. Elk gezin is anders, op zijn manier, maar de warmte en liefde die er heersen, zijn tegelijk universeel en uniek. ‘En toch vind ik het gek,’ zegt Max zachtjes. ‘Nou,’ zegt juf Eva, ‘het is niet gek, het is anders. En anders is niet gek.’

De tekst is helder en toegankelijk, de personages en situaties doorleefd en nauw verbonden met de leefwereld van jonge kinderen, de prenten erg expressief en fleurig vol details voor extra zoek- en kijkplezier. Daardoor wordt dit prentenboek zowel thuis als in de klas een geslaagd instrument om met jonge kinderen te werken rond thema’s als ‘anders zijn’, ‘holebi’, ‘gezin en familie’, ‘identiteit’ en ‘diversiteit’.

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur